Amelia Neacșu: „În momentul în care vrei, totul se poate face”

  • 22 Iunie 2015 19:37
Amelia Neacșu: „În momentul în care vrei, totul se poate face”

De 10 ani lucrează în cadrul Serviciului Audiovizual al Parlamentului European, după ce mai mulți ani a reflectat activitatea Comisiei Europene.

Face parte din echipa care îl însoțește pe președintele Parlamentului, Martin Schulz, pe care îl caracterizează drept ”un om deosebit de dinamic și deschis” la reuniunile  care au loc în incinta Parlamentului European, cât și în străinătate. Este vorba despre Amelia Neacșu, editor știri în cadrul Serviciului Audiovizual al Parlamentului European și primul corespondent al României la Bruxelles. Jurnalista a explicat într-un interviu pentru Radio Chișinău parcursul său profesional și activitățile de zi cu zi din cadrul Parlamentului European.

”Mă aflu în Belgia de 20 de ani. Am început de jos. Inițial am început să înlocuiesc diferite persoane care plecau în concediu de maternitate. Am lucrat și ca freelancer, 12 ore pe zi, sâmbăta, duminica, noaptea. Apoi am trecut un concurs european, faimoasele concursuri EPSO. 20 de mii de candidați,  pe maxim 10 locuri. Nu este un concurs ușor. Trebuie să te prezinți de mai multe ori. Personal m-am prezentat de 4 ori. L-am reușit a cincea oară. Important este însă să vrei. Pentru că în momentul în care vrei, totul se poate face” menționează Amelia Neacșu.

Serviciul Audiovizual al Parlamentului European, EBS, pune la dispoziția tuturor celor interesați, rapid, gratuit și ușor de descărcat, imagini și informații utile despre evenimentele care au loc în cadrul celor trei instituții europene, Consiliu, Comisie, Parlament, explică în continuare Amelia Neacșu. http://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm

Ea ne-a mărturisit care sunt criteriile pe care ar trebui să le întrunească un jurnalist pentru a ajunge să lucreze în Parlamentul European.

”În afară de limba maternă, trebuie să știe încă două limbi străine: engleza și franceza, engleza și germana, engleza-italiana. După care va trebui trecut acest examen EPSO. Desigur trebuie să aibă studii internaționale, relații internaționale, comunicare internațională, și cât mai multă experiență, atât în țara sa cât și pe internațional. Pe noi ne interesează foarte mult persoane care au capacitatea de analiză rapidă, pentru a putea realiza imediat ce este nou, în funcție de o știre deja existentă”, a mărturisit Amelia Neacșu.

Specialist în comunicare pentru serviciile audiovizuale ale Uniunii Europene, Amelia Neacșu a fost prima ziaristă de televiziune din România acreditată la Bruxelles. O pionieră în domeniul informaţiei comunitare stabilită în capitala Uniunii Europene în 1994,  când în România abia se prăbușise regimul comunist, iar Uniunea Europeană număra doar 12, iar mai apoi doar 15 state.

În perioada 2008-2009, a fost coordonatorul pentru presă şi comunicare al Delegaţiei Comisiei Europene la Belgrad. Este și autoarea a două piese de teatru, scrise în urmă cu mai mulți ani și premiate la Bucureşti.    

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
14 °C
cer fragmentat
Umiditate:35 %
Vint:3,6 m/s
Sun
11 °C
Mon
12 °C
Tue
3 °C
Wed
5 °C
Thu
6 °C

Curs oficial BNM 29 Martie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7760 -0.0000
USD 18.0446 -0.0000
RON 4.0914 -0.0000
UAH 0.6405 -0.0000
RUB 0.2313 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău