Ambasadorul Victor Chirilă: Republica Moldova este văzută ca un exemplu de reforme

  • 23 August 2023 12:40
Ambasadorul Victor Chirilă: Republica Moldova este văzută ca un exemplu de reforme

Republica Moldova este văzută ca un exemplu de reforme, în special după remarcabilele rezultate obținute în domeniul politicii externe. Acum Republica Moldova este văzută cu tot mai multă încredere de către partenerii din România, este lăudată și pentru capacitatea instituțională în lumina multiplelor crize cărora le-a făcut față, a declarat ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă în marja reuniunii diplomației Republicii Moldova, ediția din 2023, transmite IPN.

„După Summitul Comunității Politice Europene această încredere a crescut și mai mult și cred că suntem văzuți capabili să facem față unor provocări majore ce țin de viitorul nostru. Mă refer la consolidarea securității noastre, la continuarea reformelor și în special în sensul realizării unor pași majori în direcția aderării al Uniunea Europeană”, a declarat Victor Chirilă.

Ambasadorul Republicii Moldova în România spune că este important să fie menținut în continuare nivelul înalt al dialogului politic dintre Republica Moldova și România. „Un dialog de succes care ne-a adus rezultate remarcabile pe parcursul ultimilor doi ani. Împreună cu România am reușit să obținem statutul de candidat pentru aderare la UE, împreună cu România am lansat platforma de susținere a Republicii Moldova, împreună cu România am reușit să obținem susținerea Uniunii Europene pentru inițierea mecanismului de sancționare a celor care destabilizează Republica Moldova și, în special, a personajelor corupte care împreună cu Federația Rusă încearcă prin orice mijloace să destabilizeze Republica Moldova și s-o împiedice să avanseze pe calea integrării europene și a reformelor, care vor aduce prosperitatea dorită de noi”, a declarat Victor Chirilă.

El a menționat și proiectele bilaterale, cum ar fi inițierea construcției unor poduri importante pentru Republica Moldova. „Deja au fost semnate câteva acorduri în acest sens. Alte trei poduri se află în proces de inițiere a studiilor de fezabilitate. Discutăm despre proiecte de interconectare energetică, eventuale investiții majore în sectorul nostru energetic”, spune Victor Chirilă.

Ambasadorul Republicii Moldova în România a declarat că obiectivul strategic numărul unu acum este ca prin reforme structurale Republica Moldova să lanseze negocierile de aderare la Uniunea Europeană și pentru asta este nevoie de suport din partea tuturor aliaților occidentali.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,74
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
12
Thu
8
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău