Ambasadorul Ucrainei la ONU: Decretele lui Putin privind Lugansk și Donețk, identice cu cele privind Abhazia și Osetia de Sud

  • 22 Februarie 2022 09:42
Ambasadorul Ucrainei la ONU: Decretele lui Putin privind Lugansk și Donețk, identice cu cele privind Abhazia și Osetia de Sud

Decretele privind recunoașterea independenței regiunilor separatiste Donețk și Lugansk de către Rusia par trase la indigo după cele privind recunoașterea "independenței'' provinciilor secesioniste georgiene Osetia de Sud și Abhazia în 2008, a declarat ambasadorul Ucrainei la ONU, Serghei Kislița, în reuniunea Consiliului de Securitate care s-a desfășurat în cursul nopții de luni spre marți, potrivit publicației ucrainene Gordon.ua, citată de Agerpres.

Diplomatul ucrainean a arătat copii ale acestor decrete, pentru a demonstra că documentele sunt identice.

"Kremlinul copiază literalmente astăzi (luni) decretele cu privire la Georgia din 2008. Niciun fel de creativitate. Cuvânt cu cuvânt, copy-paste. Aparatul xerox de la Kremlin funcționează foarte bine. Cine va fi următorul membru al ONU (în rolul Ucrainei)? Întrebarea este deschisă", a declarat Kislița.

Între 8 și 12 august 2008 între Rusia și Georgia a avut loc un conflict armat. Trupele ruse, împreună cu milițiile proruse din Osetia de Sud au alungat trupele georgiene din Osetia de Sud, care face parte oficial din Georgia, ocupând temporar o serie de regiuni georgiene adiacente zonei de conflict. Mai târziu, Rusia a recunoscut "independența" Osetiei de Sud și a Abhaziei.

În 2014, imediat după ocuparea Crimeii, Rusia a instrumentat un conflict armat în estul Ucrainei între forțele Kievului și rebelii separatiști susținuți de Moscova. Rusia a furnizat nu doar armament, mercenari și resurse financiare milițiilor din Donețk și Lugansk, dar a și trimis trupe regulate, deși a negat constant acest lucru, în pofida dovezilor demonstrate de Kiev, notează Gordon.ua.

La 21 februarie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat recunoașterea "independenței" teritoriilor aflate sub controlul separatiștilor proruși din Lugansk și Donețk și a semnat două decrete în acest sens în prezența liderilor celor două autoproclamate "republici populare" - Leonid Pasecinik, respectiv Denis Pușilin. Cele două documente prevăd intrarea trupelor ruse pe "teritoriile Ucrainei ocupate temporar" (ORDLO) pentru a asigura ''menținerea păcii''.

La fel ca în cazul Osetiei de Sud și Abhaziei, Rusia are în vedere instalarea de baze militare în Donețk și Lugansk, rezultă din documentele semnate de Putin și liderii celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei, informează RIA Novosti. Conform textelor, părțile semnatare pot utiliza reciproc infrastructura militară și bazele militare de pe teritoriul lor și prevăd protejarea comună a granițelor Donbasului. Un proiect de lege în acest sens a fost trimis președintelui Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin.

De altfel, președintele Vladimir Putin a trimis spre ratificare în Duma de Stat așa-numitele "tratate de prietenie, cooperare și ajutor reciproc" între Federația Rusă și ''republicile populare'' Donețk și Lugansk (DNR), respectiv (LNR). Președintele Dumei a înaintat documentele spre avizare comisiilor de profil ale Camerei inferioare ruse.

După cum rezultă din textul documentului, acordurile Rusiei cu DNR și LNR privind asistența reciprocă vor fi încheiate pe o perioadă de zece ani. Dar "valabilitatea lor va fi prelungită automat la fiecare cinci ani dacă niciuna dintre părți nu își declară prin notificare scrisă dorința de a rezilia" acordul "cu cel puțin șase luni înainte de expirare".

Potrivit proiectelor de acorduri, fiecare dintre părți îi va acorda celeilalte dreptul de a construi și utiliza de către forțele sale armate baze și instalații militare pe teritoriul său, transmite TASS.

Totodată, protecția frontierelor DNR și LNR "se va realiza prin eforturi comune" ale părților (...) în acest scop urmând să fie încheiat un "acord separat".

Duma de Stat și Consiliul Federației (camera superioară a parlamentului federal rus) urmează să se reunească în cursul zilei de marți, după cum s-a anunțat anterior, potrivit agențiilor de presă ruse, fiind de așteptat ca acestea să aprobe decretele lui Putin.

După un suspans de mai multe săptămâni, după ce a comasat zeci de mii de militari și echipamente la frontiera cu Ucraina, ceea ce a provocat temeri privind o invazie în țara vecină, Rusia și-a trimis armata în estul Ucrainei sub forma unor "trupe de menținere a păcii la solicitarea" Donețkului și Luganskului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău