Ambasadorul Ucrainei la Chișinău declară că agresiunea Rusiei subminează sistemul internațional de drept

  • 23 Noiembrie 2017 14:08
Ambasadorul Ucrainei la Chișinău declară că agresiunea Rusiei subminează sistemul internațional de drept

Agresiunea Rusiei în Ucraina subminează sistemul internațional de drept, crede Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Ivan Gnatișin. Diplomatul de la Kiev a participat joi la conferința „Probleme ale securității regionale în contextul provocărilor hibride” care s-a desfășurat la Chișinău, transmite INFOTAG.

Ivan Gnatișin a recunoscut că autoritățile ucrainene nu au fost pregătite pentru agresiune din partea Rusiei și pentru consecințele acesteia.

„Astăzi suntem martorii unei distrugeri a sistemului existent. Dar trebuie să ne gândim cum să prevenim pierderea totală a războiului. În acești ani, Ucraina s-a schimbat foarte mult. Se duce o luptă cu corupția, declinul economic a fost oprit și chiar se atestă o creștere a economiei, există schimbări pozitive în viața oamenilor", a afirmat el.

În opinia Ambasadorului Ivan Gnatișin , „cel mai important, este că s-a produs unitatea națiunii ucrainene".

„Potrivit sondajelor de opinie, realizate recent de organizații internaționale cu notorietate, mai mult de 92% dintre locuitorii Ucrainei se consideră etnici ucraineni. 77% sprijină aderarea la Uniunea Europeană și 62% susțin aderarea la NATO. Toate acestea ne ajută să rezistăm amenințărilor hibride provocate de Rusia”, spune Ivan Gnatișin, subliniind că „7% din teritoriul Ucrainei se află sub ocupație”.

Diplomatul a afirmat că Moscova a pregătit ocuparea Ucrainei înaintea alegerilor prezidențiale din 2015.

Pe de altă parte, vicepremierul moldovean pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, a remarcat că, în ultimii ani, linia dintre conceptele de pace și război a fost, de facto, ștearsă.

„Drept măsuri nelimitare de influenta sunt utilizate instrumentele de informare și propagandă. Conștiința cetățenilor este manipulată prin intermediul rețelelor sociale. Atacurile cibernetice asupra serverelor, corupția, schemele de retragere a banilor, manipularea oricărui subiect sunt ceea ce vedem într-un întreg grup de țări, inclusiv în Ucraina și Moldova”, a spus Gheorghe Bălan, citat de INFOTAG.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău