Ambasadorul Ucrainei la București: Rusia este riscul principal pentru securitatea din Europa de Est

  • 08 Decembrie 2018 09:34
Ambasadorul Ucrainei la București: Rusia este riscul principal pentru securitatea din Europa de Est

Principalul risc privind securitatea în regiunea Europei de Est îl reprezintă Rusia, deoarece acțiunile acestui stat creează "o amenințare absolut reală și directă față de țări din estul Europei și față de țări din zona Mării Negre", a declarat, vineri, ambasadorul Ucrainei în România, Oleksandr Bankov.

"Principalul risc îl reprezintă Rusia și acțiunea Rusiei în toată regiunea Europei de Est și în special în regiunea Mării Negre, pentru că acțiunile Rusiei și ambițiile Rusiei imperialiste creează de fapt o amenințare absolut reală și directă față de țări din estul Europei și față de țări din zona Mării Negre. Asta știm cu toții și cred că ați văzut ultimele evoluții care au fost, acest atac deja deschis, e de fapt premiera în războiul dintre Ucraina și Rusia, când atacul s-a produs sub pavilionul Rusiei și a fost ordonat și a fost, de fapt, desfășurat de către forțele ruse", a spus ambasadorul, cu prilejul participării sale la o dezbatere pe tema securității frontierei estice a NATO organizate de Asociația "Ține de Noi", Fundația Hanns Seidel - România și Centrul de Prevenire a Conflictelor și Avertizare Timpurie.

El este de părere că sancțiunile impuse Rusiei pentru "acțiunile agresive" în ceea ce privește flancul de est al NATO au rezultat, dar nu este deocamdată cel așteptat.

"Trebuie să continuăm să convenim și să aplicăm următoarele sancțiuni care vor face presiunea necesară asupra Rusiei pentru a reveni în cadrul dreptului internațional", a opinat Oleksandr Bankov, citat de Agerpres.

Ambasadorul a afirmat că sunt mai multe direcții în ceea ce privește măsurile care ar trebui luate pentru întărirea securității în Europa de Est.

"Există spațiul coordonat de NATO, există și vecinătatea estică, care trebuie și ea luată în considerare, adică în afară de aliații care colaborează în sensul întăririi flancului estic al NATO trebuie să existe și cooperarea mai strânsă, mai practică și cu țările vecine, adică țările care au aspirații nord-atlantice, de exemplu Ucraina, Georgia, care au declarat și oficial intenția de a se alătura NATO și de a avea un program de oportunități lărgite în cooperarea cu NATO, pentru că numai în această cooperare mai largă, care va include toate oportunitățile oferite nu numai de aliați, dar și de parteneri estici, putem ajunge să avem această securitate întărită și încrederea, de fapt, în regiunea noastră", a declarat Oleksandr Bankov.

El a menționat că între România și Ucraina există o bună cooperare în domeniul militar și al forțelor de ordine, precizând că săptămâna aceasta s-au semnat două protocoale de colaborare, unul cu Poliția de Frontieră română, iar celălalt cu Direcția Generală Anticorupție din cadrul MAI.

"Colaborarea practică de fapt există în mai multe direcții. În ceea ce privește cooperarea strict militară, se știe foarte bine că partea ucraineană participă la mai multe exerciții militare care au avut loc pe teritoriul României, internaționale, în cadrul NATO sau organizate de SUA și continuăm și la anul vom avea exerciții și mai multe colaborări practice", a spus ambasadorul Ucrainei în România.

Întrebat de jurnaliști despre legea care ar interzice dreptul minorităților din România de a studia în limba română în Ucraina, el a declarat: "Nu e vorba de interzicerea unor drepturi, e vorba doar de întărirea învățământului în limba ucraineană și acest subiect se știe foarte bine, e discutat bilateral (...) Tema, subiectul va fi abordat și în cadrul unor întâlniri care vor avea loc săptămâna viitoare", a afirmat Oleksandr Bankov.

Președintele Centrului de Prevenire a Conflictelor și Avertizare Timpurie, Iulian Chifu, a declarat că românii sunt afectați de situația din Ucraina.

"Ne afectează în mod direct, pentru că e vorba despre un vecin, ne afectează foarte mult, pentru că această stare de război sau - mă rog - cum se cheamă la ei Legea marțială a fost introdusă și în districtele la frontiera cu Republica Moldova, respectiv cu regiunea separatistă nistreană (...) ne afectează foarte mult în momentul în care evoluții interne sau provocări interne în Republica Moldova, pornind din zona nistreană, ar lovi regiunile din apropierea regiunii ucrainene, lucru care poate determina o nervozitate de înțeles din partea Ucrainei", a spus Chifu.

În opinia sa, pentru consolidarea securității în zona Europei de Est este nevoie de unitate europeană. "Cred că în primul rând ar trebui să avem o unitate europeană, în al doilea rând trebuie să avem o unitate transaltantică, deci între UE și statele unite. Am văzut câteva mesaje foarte puternice date acum, după ultima reuniune a miniștrilor Afacerilor Externe ale statelor membre NATO (...) practic vedem tentația de a face această coeziune și de a merge mai departe pe aceste direcții", a adăugat Chifu. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău