Ambasadorul SUA la NATO: Rusia este agresorul. Rusia a intrat deja în Ucraina, continuă să fie prezentă și în locuri precum Georgia și Moldova
-
01 Februarie 2022 09:31
Statele Unite sunt foarte concentrate acum pe ce trebuie să facă pentru a liniști oamenii în țări precum România și în alte țări de pe flancul estic, unde crește îngrijorarea în legătură cu o intervenție rusă în Ucraina. Când auziți că Statele Unite și-au plasat trupele - care reprezintă răspunsul NATO la criza ucraineană - în alertă maximă, înseamnă că se ocupă de situația imediată. Ne pregătim pentru toate situațiile neprevăzute în timp ce păstrăm deschisă ușa pentru dialog, spune ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith, într-un interviu în exclusivitate acordat Digi24.
Cristina Cileacu, jurnalist Digi24: Rusia are o listă de garanții de securitate considerate esențiale pentru dezamorsarea crizei create de ei în Ucraina. Federația Rusă spune, de asemenea, că se simte amenințată de NATO, un organism de apărare, și de extinderea acestuia. Are NATO planuri să se extindă în viitor?
Julianne Smith, ambasadorul SUA la NATO: În acest moment, am clarificat cu Rusia câteva lucruri. În primul rând, am spus clar Rusiei că aceasta este o alianță defensivă. În al doilea rând, am fost foarte clari că această alianță nu s-a extins niciodată cu forța. În al treilea rând, am remarcat că Rusia este agresorul. Rusia a intrat deja în Ucraina, continuă să fie prezentă și în locuri precum Georgia și Moldova. Și, în ultimul rând, în Consiliul NATO-Rusia, când am discutat personal cu rușii, am clarificat faptul că o decizie precum extinderea NATO se ia cu adevărat doar între cei 30 de membri ai Alianței și țările aspirante și că Rusia, de fapt, nu are drept de veto asupra acestui proces.
Ce se întâmplă dacă Rusia își menține trupele în Ucraina
Cristina Cileacu: Doamnă ambasador, secretarul apărării, Lloyd Austin, a declarat în legătură cu trupele americane pregătite să fie desfășurate pe flancul estic, inclusiv în România, că reprezintă o misiune temporară, iar când criza se va termina aceste trupe se vor întoarce în Statele Unite. Dar dacă Rusia nu își va retrage trupele, care sunt prezente acum în jurul Ucrainei și în Belarus? Va deveni prezența suplimentară de trupe americane în țări precum România, de exemplu, o misiune permanentă?
Julianne Smith: Este greu să vorbim ipotetic, dar ceea ce vă pot spune acum este că Statele Unite, lucrând îndeaproape cu aliații săi, se concentrează foarte mult să facă tot ce se poate ca să reasigure și să descurajeze acțiunile pe flancul estic al NATO. Accentul este să ne pregătim pentru toate situațiile neprevăzute în timp ce păstrăm deschisă ușa pentru dialog. Așa că atunci când auziți că Statele Unite și-au plasat trupele - care reprezintă răspunsul NATO - în alertă maximă, înseamnă că se ocupă de situația imediată. Cum se vor desfășura și cum vor arăta toate aceste acțiuni în săptămânile și lunile următoare, rămâne de văzut. Dar acum, Statele Unite sunt foarte concentrate pe ce trebuie să facă pentru a liniști oamenii, țări precum România și alte țări de pe flancul estic.
Citiți continuarea interviului pe DGI24.ro