Ambasadorul SUA la Chișinău: Rusia folosește regiunea separatistă transnistreană ca un instrument de șantaj împotriva Republicii Moldova
-
11 Aprilie 2024 12:15
Dosarul transnistrean este strâns legat de evoluția războiului din Ucraina care a schimbat în totalitate viziunea asupra conflictelor în regiune, a declarat astăzi vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian în cadrul Forumului pentru Reintegrare care are loc la Chișinău, transmite Radio Chișinău.
Dosarul transnistrean este strâns legat de evoluția războiului din Ucraina care a schimbat în totalitate viziunea asupra conflictelor în regiune, a declarat astăzi vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian în cadrul Forumului pentru Reintegrare care are loc la Chișinău. Trupele ruse staționate ilegal în stânga Nistrului și depozitul de armament de la Cobasna reprezintă factori de risc pentru securitatea regională, au subliniat participanții în cadrul primului panel de discuții.
Dosarul transnistrean, ca și altele legate de conflictele înghețate din zona Mării Negre, impune adoptarea în viitorul apropiat a unei viziuni integrate asupra securității în regiune, spune vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian. Potrivit oficialului, e dificil să vorbim despre reglementarea tuturor conflictelor din teritoriile separatiste, fără a vorbi de pacea în Ucraina, iar rolul Uniunii Europene este unul fundamental.
”Cred că Uniunea Europeană trebuie să aibă un alt cuvânt de spus în regândirea procesului de reglementare a tuturor acestor dosare. Firește că procesul de reintegrare depinde de mișcarea noastră în direcția europeană, fiind important să avem un dialog cu Tiraspolul concentrat anume pe acest parcurs european”, a declarat Serebrian.
”Viitorul Rep. Moldova nu poate fi luat ostatic de conflictul transnistrean”, a subliniat reprezentanta specială a Uniunii Europene pentru procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, Dorota Dlouchy-Suliga. Potrivit ei integrarea europeană a Rep. Moldova trebuie să se întâmple concomitent cu procesul de reintegrare a țării, proces care trebuie să fie asumat în cadrul unui dialog deschis și constructiv între cele două maluri ale Nistrului.
”Este nevoie de un canal direct de comunicare între Chișinău și Tiraspol, uneori de muncă pedagogică legată de ce înseamnă Uniunea Europeană, piața unică și ce e de făcut. Totodată avem nevoie de mai multă comunicare publică, privind reintegrarea țării și integrarea în UE în limba rusă pentru populația de pe ambele maluri ale Prutului ca oamenii să înțelegea planurile”, spune Dorota Dlouchy-Suliga.
De mai bine de 30 de ani Rusia folosește regiunea separatistă transnistreană ca un instrument de șantaj împotriva Rep. Moldova pentru a o menține în sfera sa de influență, și departe de a se integra în Uniunea Europeană, acolo unde îi este locul de drept, a subliniat în discursul său și ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, Kent D. Logsdon.
Diplomatul s-a referit la dependența energetică folosită de Fed. Rusă ca pârghie de interferență în treburile interne ale Rep. Moldova, de care țara a reușit să se elibereze prin conectarea sistemului național energetic la cel european, după declanșarea războiului din Ucraina.
”Cheia către rezolvarea conflictului transnistrean rezidă în ruperea completă a acestui cerc vicios de dependență așa încât economia pe ambele maluri ale Nistrului să se dezvolte, și plata unor prețuri de pe piața liberă inclusiv pentru energie și gaze naturale. Pentru Moldova o cale pentru a avansa în reglementarea transnist5reană, inclusiv pentru a depăși multe alte provocări este dezvoltarea economică. SUA se angajează să ajute Rep. Moldova să-și ocupe locul binemeritat în Uniunea Europeană ca națiune liberă și prosperă”, a conchis Logsdon.
Kievul nu vede continuarea unui dialog la masa de tratative cu Rusia agresoare a menționat în deschiderea panelului de discuții ambasadorul cu misiuni speciale al Ucrainei responsabil de dosarul transnistrean, Păun Rohovei, făcând referire la formatul de negocieri 5+2 care nu mai poate fi aplicat în reglementarea conflictului. El a dat asigurări că Ucraina va continua să sprijine Rep. Moldova în procesul de reintegrare, în contextul în care trupele și armamentul depozitate în regiunea separatistă constituie o amenințare de securitate și pentru Ucraina.
Directorul Institutului Pentru Inițiative Strategice, Vlad Kulminski a subliniat eforturile și sacrificiile armatei și poporului ucrainean care în prezent asigură pacea și securitatea și în Rep. Moldova. Potrivit lui, conflictul din regiunea separatistă nu mai este unul înghețat iar costurile pentru reintegrare vor fi de lungă durată.
Forumul pentru Reintegrare este organizat de Institutul pentru Politici și Reforme, Fundația ”Friedrich Ebert” și Biroul Politici de Reintegrare în parteneriat cu Expert Grup și Promo-Lex.