Ambasadorul SUA la Chișinău: Reformele reale în domeniu justiției și în combaterea corupției sunt imposibile fără instituții puternice și independente

  • 27 Ianuarie 2020 12:10
Ambasadorul SUA la Chișinău: Reformele reale în domeniu justiției și în combaterea corupției sunt imposibile fără instituții puternice și independente

Reformele reale în domeniu justiției și în combaterea corupției sunt imposibile fără instituții puternice și independente. Declarația a fost făcută de ambasadorului Statelor Unite la Chișinău, Dereck Hogan la o reuniune a Grupului comun de lucru privind consolidarea statului de drept în Rep. Moldova.

Diplomatul american a subliniat că Statele Unite sunt angajate să susțină Republica Moldova în reformarea justiției, însă mult depinde și de voința politică de la Chișinău. Relatează Aliona Savca.

În cadrul cele de-a doua reuniuni a Grupului comun de lucru în domeniul supremații legii și buna guvernare în cadrul dialogului strategic moldo-american, reprezentanți ai sistemului justiției și experți anticorupție au discutat cu oficiali de la Departamentul de Stat despre modalitățile de colaborare în domeniul implementării reformelor în sectorul justiției și întăririi capacităților instituțiilor de combatere a corupției.

Ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, Dereck Hogan, a accentuat importanța reuniunii în realizarea unei reforme reale în sectorul justiției și obținerea unor rezultate în combaterea corupției la nivel înalt. El a subliniat că Statele Unite sunt angajate să susțină eforturile autorităților în edificarea unor instituții democratice puternice, a unei prese libere, societăți civile energice și a unei justiții independente care va proteja cetățenii țării și într-un final să pună capăt corupției endemice care a ținut Rep. Moldova captivă prea mult timp.

„Statele Unite sunt angajate să ajute Republica Moldova în combaterea corupției și îmbunătățirea statului de drept. Reformele reale în justiție și în combaterea corupției sunt imposibile fără instituții puternice și independente. Cetățenii Moldovei merită instituții democratice puternice care servesc intereselor acestora și un sistem de justiție care îi tratează în  mod egal pe toți”, a afirmat ambasadorul.

Reprezentantul Departamentul de Stat al SUA, Jordan Andrews, a menționat că reforma în sectorul justiției poate avea succes doar dacă există voință politică la nivel de Guvern. Trebuie să punem capăt justiției selective și să ajutăm procurorii și judecătorii să-și îmbunătățească capacitățile, a accentuat oficialul american

„Noi ne dorim ca Republica Moldova să aibă succes, ne dorim ca aici justiția să fie una mai bună, să fie mai puțină impunitate, mai puțină justiție selectivă și mai puțină corupție”, a spus Jordan Andrews.

La rândul său, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a mulțumit Guvernului Statelor Unite pentru sprijinul financiar și asistența acordată în ultimii ani în reformarea sectorului justiției și consolidarea capacităților instituțiilor de drept.        

„Este nevoie să ne consolidăm cu toții și să înțelegem că, într-adevăr, justiția este piatra de temelie a unui stat de drept și în condițiile în care noi vom genera o justiție calitativă pe teritoriul Republicii Moldova, atunci și cetățenii Republicii Moldova vor avea speranță în viitorul țării noastre, dar în același timp noi ne vom recăpăta autoritatea, inclusiv, la nivel internațional”, a declarat Fadei Nagacevschi.

La încheierea lucrărilor grupului comun de lucru, părțile urmează să prezinte o declarație comună referitoare la subiectele discutate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău