Ambasadorul SUA la Chișinău | Forțe interne și externe încearcă să destabilizeze R. Moldova și să dezbine societatea

  • 05 Februarie 12:46
Ambasadorul SUA la Chișinău | Forțe interne și externe încearcă să destabilizeze R. Moldova și să dezbine societatea

Republica Moldova este în fața unui nou moment critic pentru dezvoltarea țării, iar forțe interne și externe încearcă să o destabilizeze și să dezbine societatea, a declarat astăzi la Chișinău, în timpul unei prelegeri publice, ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Dereck J. Hogan.

El a calificat alegerile parlamentare din 24 februarie drept un test crucial, subliniind necesitatea desfășurării acestora într-o manieră corectă.

Și la 27 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova, suveranitatea independența și libertatea sa sunt în continuare puse la încercare atât de forțe din interior cât și din afara țării, iar următorul test crucial este în plină desfășurare, a declarat diplomatul american. El a denunțat faptul că unii actori externi, dar și politicieni din interior promovează lucruri ce dezbină societatea precum identitatea națională sau vectorul politicii externe, pentru a o distrage de la problemele reale cu care se confruntă.

Totodată, Dereck Hogan a făcut apel la autorități să asigure un proces electoral liber, corect și transparent în care candidații să nu fie hărțuiți sau intimidați. Scrutinele precedente din Republica Moldova au fost în mare parte democratice și nu este momentul pentru a face un pas înapoi, a declarat oficialul.

Dereck Hogan, a amintit în discursul său, pe care la susținut în limba română, de podurile de flori din anii 90, menționând că în pofida faptului că nu întotdeauna este vizibil, totuși, Republica Moldova a avansat, iar în prezent cetățenii săi pot călători liber, fără vize în Uniunea Europeană, iar mărfurile moldovenești au acces pe toate piețele lumii.

Discursul ambasadorului Statelor Unite la Chișinău pare să fi făcut referire la diferențele de viziuni privind dezvoltarea Republicii Moldova pe care le au principalii concurenți electorali pentru alegerile parlamentare din 24 februarie. Este vorba de Partidul Socialiștilor, de stânga, adept al aderării la Uniunea Eurasiatică, controlată de Moscova, Partidul Democrat, aflat în prezent la guvernare, care în ultima perioadă a schimbat discursul său pro-european pe unul pro-Moldova și Blocul electoral Acum, format din cele mai importante partide de opoziție care se declară pro-europene. Unii experți de la Chișinău consideră puțin probabilă crearea unei alianțe de centru dreapta, pro-europene, cel puțin declarativ, după scrutinul parlamentar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
15,47 °C
ploaie ușoară
Umiditate:72 %
Vint:2,1 m/s
Fri
19 °C
Sat
22 °C
Sun
23 °C
Mon
25 °C
Tue
20 °C

Curs oficial BNM 19 Iulie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7527 -0.0514
USD 17.6166 -0.0364
RON 4.1748 -0.0092
UAH 0.6762 -0.0050
RUB 0.2797 -0.0016
Arhivă Radio Chișinău