Ambasadorul SUA la Chișinău, despre situația de la Victoriabank: ”Dacă nu se rezolvă în mod corect, consecințele economice ar putea fi foarte mari”

  • 16 August 2020 13:32
Ambasadorul SUA la Chișinău, despre situația de la Victoriabank: ”Dacă nu se rezolvă în mod corect, consecințele economice ar putea fi foarte mari”

Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova (AIR), reprezentată de președintele executiv Dan Nuțiu, și Excelența SA, Domnul Derek J. Hogan Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, au discutat, la 14 august, în cadrul unei ședințe online.

Scopul întrevederii a fost identificarea modalitățiilor de cooperare cu Ambasada SUA în vederea îmbunătățirii climatului de afaceri din Republica Moldova, potrivit unui comunicat al AIR. 
 
Astfel, în cadrul discuțiilor, ambasadorul SUA și-a exprimat îngrijorarea cu referire la situația recentă creată în sectorul bancar. Este vorba de sechstrarea bunurilor Victoriabank, valoarea acestora fiind de 
 
”Dacă nu se rezolvă în mod corect, consecințele economice ar putea fi foarte mari, mai ales în această perioadă de criză epidimiologică”, a declarat Derek J. Hogan. 
 
El a subliniat faptul că SUA reprezintă principalul partener financiar al Republicii Moldova oferind sprijin în implementarea reformelor Cele două părți au decis că acest dialog trebuie să continuie in vederea colaborării pe subiecte de interes național pentru dezvoltarea și sprijinirea Republicii Moldova.
 
Menționăm că Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a aflat „cu îngrijorare” despre acuzațiile intentate de Procuratura Anticorupție a Republicii Moldova împotriva Victoriabank și despre recentul mandat al instanței care autorizează Procuratura Anticorupție să pună sub sechestru activele Victoriabank în legătură cu investigarea activităților frauduloase în sectorul bancar moldovenesc din anul 2014.

„BERD, în calitate de acționar la Victoriabank, salută colaborarea băncii cu autoritățile moldovenești în  investigarea activităților care au avut loc înainte ca Banca Transilvania să devină acționar în ianuarie 2018 și înainte ca transparența acționariatului Victoriabank a fost restabilită. BERD își exprimă încrederea că ancheta va respecta clienții Victoriabank, precum și acționarii actuali ai acesteia și se va desfășura în conformitate cu procesul cuvenit, luând în considerare potențialele consecințe asupra sistemului bancar din Moldova. Eșecul în acest sens riscă să destabilizeze întregul sector financiar, cu consecințe grave asupra economiei Moldovei”, se arată într-un comunicat al instituției.

Amintim că bunuri în valoare de 1,9 miliarde de lei ale băncii „Vctoriabank” au fost puse sub sechestru la solicitarea Procuraturii Generale (PG). Banca Națională a reacționat la acest caz, subliniind că „VICTORIABANK” S.A. este parte a procesului amplu de reforme desfășurat în ultimii ani în sectorul bancar, prin care și-a îmbunătățit activitatea la mai multe capitole strategice , iar această evoluție a fost un semnal important pentru investitori, apreciat și susținut de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova.

De asemenea, Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova, European Business Association Moldova (Asociația Businessului European) si American Chamber of Commerce in Moldova (Camera de Comerț Americană AmCham) au emis o declarație comună în care dezaprobă acțiunile recente întreprinse de către autoritățile din Republica Moldova împotriva Victoriabank SA.

Principalii acționari ai Vicroriabank sunt BERD și banca Transilvania din România. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău