Ambasadorul SUA la Chișinău: „Statele Unite nu au dovezi că Rusia intenționează să-și extindă războiul în R. Moldova. Putin va pierde acest război”
-
04 Mai 2022 18:58
Statele Unite nu au dovezi că Rusia intenționează să extindă războiul în Rep. Moldova. Asigurările vin din partea ambasadorului Statelor Unite la Chișinău, Kent D. Logsdon care a susținut o conferință publică pentru studenții Facultății Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative a USM, cu tema: „Relațiile moldo-americane pentru următorii 30 de ani”.
Nu putem vorbi despre următorii 30 de ani de relații între Rep. Moldova și Statele Unite fără să ne referim la prezent. Invazia brutală a Rusiei în Ucraina i-a făcut pe mulți să se îngrijoreze de viitorul Moldovei, a menționat ambasadorul Kent. D Logsdon. Statele Unite monitorizează continuu situația și sunt alături de Moldova în fața acestei provocări, a spus diplomatul.,
”Încălcarea flagrantă de către Kremlin a dreptului internațional și încercările de a redesena harta Europei, amenințând cu arma, au provocat o mare îngrijorare aici și în întreaga lume. Statele Unite nu au dovezi că Rusia intenționează să-și extindă războiul în Moldova. După cum a spus președintele Biden, Putin va pierde acest război. Știu că este dificil să se întâmple astăzi, pe măsură ce luptele continuă, dar liderii autoritari, cum este Putin, care-și invadează vecinii, sunt de partea greșită a istoriei. Invazia Rusiei în Ucraina este intolerabilă pentru oamenii iubitori de libertate”
În același timp, ambasadorul Kent D. Logsdon a apreciat modul în care cetățenii și autoritățile Rep. Moldova s-au mobilizat în sprijinul refugiaților din Ucraina.
Statele Unite vor colabora cu Rep. Moldova în trei domenii cheie printre care consolidarea instituțiilor democratice, întărirea economiei naționale și fortificarea infrastructurii de securitate a țării pentru a face față provocărilor actuale și viitoare.
Diplomatul american a enunțat câteva dintre provocările la care, în opinia sa, actualul guvern de la Chișinău ar trebui să le facă față, printre acestea curățarea sistemului de justiție.
”Economia nu se poate dezvolta, sistemul politic nu se poate maturiza, iar drepturile fundamentale ale omului nu pot fi garantate. Aceasta este prima sarcină pe care și-o asumă acest guvern și Statele Unite oferă sprijin crucial pentru ca Moldova să poate asigura că doar judecătorii și procurorii cu cel mai înalt nivel de integritate pot face parte din sistem. Eliminarea corupției nu se oprește aici. Finanțarea ilicită a sistemului politic, este o provocare majoră la fel ca și protecția împotriva spălării banilor, transparența și eficientizarea deciziilor la toate nivelurile”
Totodată, diplomatul american a făcut referire la faptul că Rep. Moldova este o țară foarte vulnerabilă când vine vorba de securitatea sa energetică.
”Creșterea prețului la energie a împiedicat dezvoltarea economică și a afectat numeroase întreprinderi mici și mijlocii din Moldova. Fiind una dintre țările cele mai puțin sigure din punct de vedere energetic din Europa, Moldova este incredibil de vulnerabilă. Accesul la resurse energetice accesibile este o problemă economică și de securitate națională pentru Moldova. Mă angajez să ajut Moldova să-și diversifice sursele de energie și să-și consolideze securitatea energetică. Pe termen mediu și lung programarea noastră va ajuta Moldova să se integreze pe piețele europene de gaz și electricitate. De asemenea, vom ajuta Moldova să-și îmbunătățească eficiența energetică în clădirile guvernamentale, comerciale și private”
Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Rep. Moldova și Statele Unite. Din 1992 încoace, Statele Unite au investit 1,5 miliarde de dolari în toate domeniile de la drumuri și infrastructură până la agricultură și mediul academic.