Ambasadorul SUA la Ankara, convocat la MAE turc după ce Camera Reprezentanților a recunoscut genocidul contra armenilor

  • 30 Octombrie 2019 10:27
Ambasadorul SUA la Ankara, convocat la MAE turc după ce Camera Reprezentanților a recunoscut genocidul contra armenilor

Ambasadorul SUA la Ankara, David Satterfield, a fost convocat miercuri la Ministerul Afacerilor Externe turc după ce Camera Reprezentanților a recunoscut oficial "genocidul contra armenilor", transmite Reuters.

Camera Reprezentanților a Congresului american a recunoscut marți, în mod oficial și cu o majoritate covârșitoare, "genocidul contra armenilor".

Este pentru prima oară când o rezoluție similară a fost supusă votului într-o ședință plenară a Camerei Reprezentanților din Statele Unite.

Chemând la "comemorarea genocidului armean", la "respingerea încercărilor (...) de asociere a guvernului american cu negarea genocidului armean" și la educarea publicului în legătură cu aceste fapte, rezoluția fără caracter obligatoriu a fost adoptată cu 405 voturi pentru și 11 împotrivă din totalul de 435.

Ankara recunoaște faptul că mulți armeni care trăiau în Imperiul Otoman au fost uciși în confruntările cu forțele turce în timpul Primului Război Mondial, dar neagă că aceste crime au fost orchestrate sistematic și că ele constituie genocid.

Genocidul contra armenilor este recunoscut de aproximativ 30 de țări. Conform estimărilor, între 1,2 și 1,5 milioane de armeni au fost uciși în timpul Primului Război Mondial de trupele Imperiului Otoman, aliat al Germaniei și al Austro-Ungariei.

În aprilie 2017, la scurt timp după sosirea sa la Casa Albă, Donald Trump a calificat masacrul armenilor din 1915 drept ''una din cele mai rele atrocități în masă ale secolului", dar fără a folosi termenul de genocid. La acea vreme, Ankara a denunțat "dezinformarea" și "definițiile nepotrivite" ale președintelui american.

Tot marți, deputații americani au votat o rezoluție care prevede sancțiuni la adresa oficialilor turci care au legătură cu ofensiva din nordul Siriei. Pentru intrarea în vigoare a acestor măsuri este însă necesar și votul Senatului SUA, transmite AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău