Ambasadorul Rusei la București, convocat la MAE din cauza declarațiilor privind noua Strategie Națională de Apărare a țării

  • 12 Iunie 2020 14:33
Ambasadorul Rusei la București, convocat la MAE din cauza declarațiilor privind noua Strategie Națională de Apărare a țării

Ministrul Afacerilor Externe al Românei, Bogdan Aurescu, a dispus ca ambasadorul Federației Ruse la București, Valery Kuzmin, să fie convocat, vineri, la sediul MAE, unde a avut loc o discuție la nivel de secretar de stat, în contextul declarațiilor de joi ale purtătorului de cuvânt al MAE rus în legătură cu Strategia Națională de Apărare a României.

Potrivit MAE, secretarul de stat pentru Afaceri strategice, Dan Neculăescu, a comunicat ambasadorului Kuzmin faptul că menționarea Federației Ruse în Strategia Națională de Apărare a României nu ar trebui să constituie "un motiv de surprindere", acesta fiind efectul "comportamentului cunoscut" al părții ruse în regiune din ultimii ani.

"Acest comportament este evaluat ca destabilizator, inclusiv în cadrul pozițiilor comune adoptate la nivelul NATO și Uniunii Europene", precizează MAE.

Conform sursei citate, partea română a arătat că "ar fi apreciat ca preocuparea purtătorului de cuvânt al MAE rus pentru stabilitatea regională la Marea Neagră să fie însoțită și de o evaluare corectă a măsurilor cu caracter strict defensiv decise la nivel aliat, acestea fiind adoptate de către NATO tocmai ca urmare a conduitei menționate a Federației Ruse".

Neculăescu a precizat că Noua Strategie Națională de Apărare reflectă statutul României de stat membru al NATO și al Uniunii Europene, angajat ferm în sensul consolidării democrației, stabilității, păcii și securității internaționale, în conformitate cu sistemul internațional bazat pe norme. Din acest punct de vedere, "documentul programatic este expresia politicii predictibile a României de atașament față de valorile euro-atlantice și dreptul internațional".

MAE reafirmă, în acest context, că "un dialog pragmatic, bazat pe respect reciproc, poate avea loc în condițiile în care partea rusă manifestă un angajament real în acest sens".

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, citată de agenția de presă TASS, a declarat, joi, că noua versiune a Strategiei Naționale de Apărare a României, în care Rusia figurează ca o amenințare la securitatea republicii, va fi folosită pentru creșterea prezenței NATO și a SUA în regiunea Mării Negre.

Includerea Rusiei printre "sursele problemelor globale" nu este ceva nou, a spus ea. "În Occident, acest truc este adeseori folosit pentru a ocoli recunoașterea propriilor defecte, greșeli și probleme", iar "faptul că Bucureștiul folosește metoda plagiatului nu confirmă decât - așa cum ni se pare - un deficit de gândire independentă în rândul politicienilor români", a afirmat Zaharova.

"Este evident că noua versiune a Strategiei române va fi folosită pentru creșterea prezenței militare a NATO și SUA în regiunea Mării Negre. Astfel, Bucureștiul în loc să devină 'furnizor de stabilitate' își va aduce contribuția la creșterea în continuare a tensiunilor în regiune și a lipsei de încredere", a afirmat Zaharova, într-o conferință de presă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău