Ambasadorul rus la Londra, convocat la Foreign Office după anunțul morții lucrătorului umanitar Paul Urey

  • 15 Iulie 2022 18:46
Ambasadorul rus la Londra, convocat la Foreign Office după anunțul morții lucrătorului umanitar Paul Urey

Ministerul de Externe britanic l-a convocat vineri pe ambasadorul Rusiei la Londra, Andrei Kelin, pentru a exprima ''îngrijorarea profundă'' în urma informațiilor privind moartea unui lucrător umanitar britanic aflat în detenția forțelor ruse din Ucraina, transmit Reuters și AFP.

''Sunt șocată să aud relatări despre moartea lucrătorului umanitar britanic Paul Urey în timpul detenției sale de către reprezentanți ruși în Ucraina. Rusia trebuie să își asume întreaga responsabilitate pentru aceasta'', a declarat șefa diplomației britanice Liz Truss, scrie Agerpres.

''Cei vinovați vor fi trași la răspundere'', a adăugat Truss.

Un reprezentant al așa-numitei 'Republici Populare Donețk' - recunoscută doar de Rusia, Siria și Coreea de Nord - a făcut cunoscut vineri faptul că Paul Urey, capturat în aprilie în Ucraina de către forțele ruse și proruse în timpul unei misiuni umanitare, potrivit rudelor sale, a decedat în detenție la 10 iulie.

Decesul lui Urey a fost confirmat și de organizația non-profit Presidium Network, cu sediul în Regatul Unit, care a negat că victima avea vreun trecut militar. Presidium Network anunțase pe 29 aprilie că doi lucrători umanitari pe care îi cunoștea, Paul Urey și Dylan Healy, au fost capturați de armata rusă în sudul Ucrainei, în timp ce încercau să evacueze o femeie și doi copii.

Paul Urey (45 de ani) fusese acuzate de autoritățile separatiste din Donețk de ''activități de mercenariat''.

În 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată și nejustificată contra Ucrainei. Moscova afirmă că este vorba despre o ''operațiune militară specială de denazificare'' a țării vecine și de protejare a comunității rusofone din estul Ucrainei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău