Ambasadorul rus la București acuză România de exces de zel în cazul avionului cu care Rogozin vroia să ajungă la Chișinău

  • 09 Februarie 2018 22:35
Ambasadorul rus la București acuză România de exces de zel în cazul avionului cu care Rogozin vroia să ajungă la Chișinău

Diplomația rusă a continuat, anul trecut, "în mod consecvent activitatea de restabilire a relațiilor pragmatice reciproc avantajoase cu România" pe diferite domenii, dar în sfera politică și diplomatică s-au constatat rezultate modeste, susține ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin.

"Constatăm cu satisfacție că cifra de afaceri comerciale bilaterale în 2017 a crescut cu peste 20% și, conform estimărilor cu totul realiste, ea va ajunge la sfârșitul celor 12 luni la 4 miliarde de dolari", a declarat diplomatul rus într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.

Referitor la relațiile diplomatice România-Rusia, Kuzmin a amintit că aeronavei vicepremierului rus Dmitri Rogozin i s-a refuzat, în luna iulie 2017, survolarea României. În acest context, ambasadorul Rusiei a spus că "anumite cercuri de la București se comportă ca acel catolic, care a vrut să fie un catolic mai bun decât Papa de la Roma însuși - încercând să complice stabilirea unor canale de dialog, chiar și în pofida cunoscutei decizii a summit-ului NATO de la Varșovia cu privire la necesitatea acestui dialog".

El a punctat că sancțiunile aplicate Rusiei de către Uniunea Europeană nu se aplică în ceea ce privește tranzitul și a evidențiat că aeronava lui Rogozin trecuse deasupra Ungariei și Poloniei.

"Este suficient să spunem că încă pe data de 23 decembrie 2016 Ministerul Afacerilor Externe al României a postat comentariul în care se spune că așa-numitele sancțiuni UE nu se aplică în cazul survolării de tranzit, iar interdicția de a efectua o astfel de cursă regulară ar constitui o încălcare a dreptului internațional și a Convenției de la Chicago privind aviația civilă din 1947", a apreciat ambasadorul, în conferința de presă.

Kuzmin a afirmat că speră ca relațiile România-Rusia să se îmbunătățească, în contextul în care țara noastră va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene, în 2019 și pe fondul promovării candidaturii României pentru un loc de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU, pentru anii 2020/2021.

Kuzmin a adus în discuție și tema reînhumării soldaților români care au murit în Rusia, în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.

"Partea rusă, la rândul său, oferă tot sprijinul posibil în activitatea părții române pentru reînhumarea ostașilor săi care au căzut victimele aventurii militare criminale pe teritoriul URSS ale dictatorului Ion Antonescu în alianță cu Hitler. Dorința constructivă reciprocă în domeniul acesta a fost confirmată în cadrul ședinței comisiei interguvernamentale care a avut loc toamna trecută la București", a evidențiat Kuzmin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău