Ambasadorul rus la Atena acuză Grecia că „dezamăgește” Moscova
-
20 Iulie 2018 14:38
Ambasadorul rus la Atena a criticat vineri guvernul grec, acuzându-l că "dezamăgește" Moscova, pe fondul unei dispute bilaterale privind integrarea Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei în NATO, relatează France Presse.
Andrei Maslov a postat patru mesaje critice în limba greacă pe contul de Twitter al ambasadei, în urma anunțului din 11 iulie privind expulzarea de către Atena a patru diplomați și unor personalități ruse.
Grecia i-a acuzat pe aceștia că au încercat să intervină pe lângă dreapta naționalistă și mediile ortodoxe pentru a sabota acordul încheiat la jumătatea lunii iunie între Atena și Skopje pentru a rezolva disputa dintre ele veche de 27 de ani privind utilizarea numelui Macedonia.
Acest acord a permis NATO să invite la 12 iulie fosta republică iugoslavă să deschidă negocierile pentru aderarea la Alianță.
"Acțiunile părții elene din acest an (...) au devenit o dezamăgire pentru noi", a scris ambasadorul, după ce a notat că "ultimii ani au marcat un apogeu inedit" în relațiile bilaterale.
Ministerul rus al Afacerilor Externe s-a limitat inițial să reacționeze la expulzarea diplomaților anunțând "luarea unor măsuri reciproce", în timp ce Atena a subliniat că acest caz nu pune sub semnul întrebării prietenia tradițională greco-rusă.
Dar tonul s-a înrăutățit cu noi declarații ale unei purtătoare de cuvânt a ministerului rus, care a deplâns miercuri, potrivit presei grecești, că Atena a cedat la o "provocare antirusă".
În continuare, agenția rusă Tass a anunțat joi amânarea sine die a unei vizite la Atena planificate la toamnă a șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov.
La rândul lor, joi seară surse guvernamentale elene au subliniat că această vizită a fost programată la cererea Rusiei și că Lavrov este binevenit în țară.
Cu o zi înainte însă, Ministerul grec de Externe și-a exprimat iritarea, acuzând partea rusă de "lipsă de respect" și respingând ca "afirmații nefondate" teza potrivit căreia Atena ar fi acționat sub presiunea unor terțe țări.
Grecia și-a continuat politica tradițională față de Rusia sub guvernul de stânga al lui Alexis Tsipras, subliniind mai ales necesitatea ca UE să mențină legăturile cu Moscova.
În ultima criză dintre UE și Moscova, provocată de otrăvirea în Marea Britanie a fostului agent dublu rus Serghei Skripal, Atena nu s-a alăturat expulzărilor de diplomați ruși ordonate de mulți dintre partenerii săi.
Sursa: Agerpres