Ambasadorul rus declară că militarii ruși staționați ilegal în stânga Nistrului nu vor fi retrași și că ei au ajutat la „oprirea războiului fratricid”

  • 09 Iulie 19:00
Ambasadorul rus declară că militarii ruși staționați ilegal în stânga Nistrului nu vor fi retrași și că ei au ajutat la „oprirea războiului fratricid”

Grupul Operativ de Trupe Ruse din regiunea transnistreană nu se va retrage din Republica Moldova, deoarece nu există codiții în acest sens. Anunțul a fost făcut de Oleg Vasnețov, ambasadorul Federației Ruse la Chișinău.

Circa 1500 de militari ruși, care din motive obiective ajută la efectuarea operațiunilor de menținere a păcii și păzesc depozitele cu muniție învechită din Transnistria nu pot fi retrase ca prin magie”, a subliniat oficialul rus, potrivit INFOPRUT.RO.

În context, Vasnețov a sugerat că pacificatorii ruși au ajutat la „oprirea războiului fratricid” și de 28 de ani contribuie la menținerea păcii pe Nistru. „Este naiv să-i învinuiești pe aceștia pentru că politicienii nu pot ajunge la un consens. Mai mult, de când sunt în Republica Moldova, am impresia că în tensionarea relațiilor dintre oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului, sunt cointeresați anume cei care, în toți acești ani, au insistat public pe lichidarea statului, inclusiv și unele cercuri din afara Republicii Moldova”, a mai spus ambasadorul rus pentru TASS.

De asemenea, Vasnețov a adăugat că în Republica Moldova sunt 200 de mii de cetățeni ruși, pe care Federația Rusă nu-i va abandona în niciun caz.

Sursa a mai specificat că încercările de a scoate cu orice preț „Rusia din Republica Moldova” în ciuda voinței cetățenilor sunt fără nicio perspectivă.

În aceeași ordine de idei, el a spus că interzicea unor organe de presă de limbă rusă și alte măsuri împotriva Rusiei întreprinse de fosta putere de la Chișinău, subordonată oligarhului Vladimir Plahotniuc, au fost niște pași copilărești.

Mai mult, ambasadorul rus a insistat pe prezentarea unei variante distorsionate a istoriei, dar și a unei realități false, care nu are niciun substrat factologic la Chișinău.

Astfel, în opinia sa, majoritatea covârșitoare a cetățenilor din Republica Moldova nu poate da uitării eroismul buneilor care au învins fascismul, nu acceptă cenzura în mass-media rusească impusă de oligarh și nu vrea unirea Republicii Moldova cu România și aderarea la NATO. „Oare pot fi dați uitării buneii care au luptat umăr la umăr pentru a scăpa lumea de fascism? Sau poate din cauza cenzurii la posturile tv din Republica Moldova au suferit cetățenii ruși?”, a întrebat Vasnețov.

„Menținerea relațiilor bune cu Federația Rusă, apărarea drepturilor vorbitorilor de limbă rusă și alte măsuri luate de autoritățile de la Chișinău, pe care unii politicieni de acolo le critică sunt în primul rând importante pentru Republica Moldova. Același lucru este valabil și pentru apelurile făcute în legătură cu aderarea la NATO sau unirea cu România, împotriva cărora sunt majoritatea cetățenilor din Republica Moldova”, consideră ambasadorul rus.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
31
Nori împrăștiați
Umiditate:29 %
Vint:5,7 m/s
Thu
20
Fri
20
Sat
20
Sun
20
Mon
21

Curs oficial BNM 12 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5131 0.0706
USD 16.5477 -0.0041
RON 4.0364 0.0157
UAH 0.5999 0.0001
RUB 0.2273 0.0028
Arhivă Radio Chișinău