Ambasadorul rus anunță vizita lui Grigori Karasin la Tiraspol, nu și la Chișinău

  • 06 Martie 2017 17:47
Ambasadorul rus anunță vizita lui Grigori Karasin la Tiraspol, nu și la Chișinău

Secretarul de Stat, viceministrul rus de Externe Grigori Karasin se va afla într-o vizită la Tiraspol pe 13 martie. Anunțul a fost făcut luni, 6 martie, de ambasadorul rus în Republica Moldova, Farit Muhametșin, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu liderul administrației separatiste transnistrene, Vadim Krasnoselski.

Cu această ocazie, Vadim Krasnoselski a solicitat încă odată sprijinul Rusiei în relațiile Tiraspolului cu Chișinăul, dar și cu Kievul.

„Tema principală (a discuțiilor cu Grigori Karasin- n.red) este una – situația politică din jurul Transnistriei. Din păcate, aceasta, din punctul meu de vedere, se agravează. Dacă intențiile Moldovei și Ucrainei privind instituirea unui control comun (la frontieră – n.red.) se vor realiza, atunci nouă ne va fi foarte greu. Din această cauză, am vrea să găsim sprijinul garantului și mediatorului în procesul de negocieri, am vrea să cunoaștem poziția Federației Ruse”, a spus Krasnoselski, citat de agenția oficială „Novosti PMR”.

Este vorba despre controlul comun pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, la punctele de trecere a frontierei Cuciurgan-Pervomaisk, Palanca-Maiaki-Udobnoe și Giurgiulesti-Reni, precum și prin deschiderea podului Unguri-Bronița, despre care au discutat la Kiev, în februarie, premierul moldovean Pavel Filip și președintele ucrainean Petro Poroșenko.

Remarcăm, totodată, că nici ambasadorul Farit Muhametșin, dar nici autoritățile constituționale ale Republicii Moldova, nu au anunțat o eventuală agendă a vizitei lui Grigori Karasin la Chișinău.

Ultima dată, Karasin a făcut o vizită în Republica Moldova acum un an, la sfârșitul lui martie 2016. La jumătate de an după aceasta, în noiembrie 2016, el declara că ideea creării unui „coridor” prin Ucraina prin care să fie retrași militarii ruși este „provocatoare” și că trupele ruse vor rămâne în Transnistria atâta timp cât va fi nevoie „pentru menținerea securității”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău