Ambasadorul României la Chișinău: Referendumul din această toamnă va demonstra că cetățenii Republicii Moldova au fost dintotdeauna europeni

  • 08 Martie 15:49
Ambasadorul României la Chișinău: Referendumul din această toamnă va demonstra că cetățenii Republicii Moldova au fost dintotdeauna europeni

Referendumul din această toamnă va demonstra că cetățenii Republicii Moldova au fost dintotdeauna europeni. De această părere este Cristian-Leon Țurcanu, ambasadorul României la Chișinău.

În cadrul unui interviu pentru NordNews, diplomatul a menționat că: „Referendumul din Republica Moldova este o decizie a autorităților de la Chișinău. Mie mi se pare deosebit de important să întrebi poporul, să te asiguri că acțiunile pe care le întreprinzi ca autoritate de stat sunt în asentiment cu dorința poporului. Pot să spun cu cea mai mare încredere că cetățenii de pe acest mal al Prutului își doresc cu adevărat să fie oficial parte a Uniunii Europene. Ei sunt europeni, au fost dintotdeauna europeni, dar integrarea în Uniunea Europeană înseamnă, până la urmă, o oficializare a acestei apartenențe, o oficializare care aduce cu sine un trai mai bun, un sistem de sănătate mai eficient, diverse măsuri de protecție, o viață de zi cu zi mai bună”, susține ambasadorul.

Diplomatul a menționat și despre importanța alegerilor europarlamentare din România, unde moldovenii cu dublă cetățenie își vor putea exercita dreptul la vot.

„Anul acesta, în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale, va avea loc și referendumul, dar, în același timp, în România vor avea loc alegeri europarlamentare, prezidențiale și parlamentare. Ceea ce înseamnă că cei care au dublă cetățenie vor avea nu mai puțin de patru ocazii ca să-și exprime votul pe teme deosebit de importante pentru România, dar și pentru Republica Moldova. M-aș bucura foarte mult să văd cetățenii români de aici, din Republica Moldova, că sunt interesați și de ceea ce înseamnă alegerile europarlamentare, pe care le vom organiza și în Republica Moldova. Depun eforturi să mărim numărul de secții de votare și să existe o acoperire geografică cât mai echitabilă pe tot teritoriul Republicii Moldova. Alegerile europarlamentare sunt deosebit de importante pentru că în Parlamentul European se iau decizii extrem de importante atât pentru România, cât și pentru R. Moldova, în ceea ce înseamnă procesul de aderare, integrare în Uniunea Europeană. Deci, cetățenii români de aici, din R. Moldova, pot să voteze pentru cei care la Bruxelles, în următorul Parlament European, vor avea un cuvânt foarte greu de spus în modelarea parcursului european al Republicii Moldova”, mai adaugă diplomatul.

Amintim că, pe 3 martie 2022, R. Moldova și-a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană, iar peste aproape patru luni, Consiliul Europei i-a acordat statutul de țară candidată la UE. În luna decembrie a anului trecut, UE a dat undă verde țării noastre pentru a începe negocierile de aderare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
21,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:78 %
Vint:7,2 m/s
Sun
19
Mon
22
Tue
23
Wed
25
Thu
22
Arhivă Radio Chișinău