Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu: România a fost, este și va rămâne principalul susținător al R. Moldova și al cetățenilor săi

  • 29 Noiembrie 2022 18:51
Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu: România a fost, este și va rămâne principalul susținător al R. Moldova și al cetățenilor săi

„La 1 decembrie, toți românii sărbătoresc câteva valori fundamentale, care ne apropie și care ne modelează viitorul: unitatea, dorința de pace și securitate, de prosperitate, de libertate”, a declarat Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, în discursul rostit la recepția prilejuită de Ziua Națională a României.

El a punctat că „noi suntem norocoși că putem fi împreună fără să auzim sunetul rachetelor” și a deplâns faptul că „vecinii noștri din Ucraina trăiesc zi de zi aceste amenințări, pentru simplul fapt că au îndrăznit să viseze la pace, la libertate și la un viitor european. Pentru simplul fapt că împărtășesc cu noi, România, R. Moldova și restul lumii civilizate același set de valori fundamentale”.

„România și Republica Moldova au fost și sunt împreună alături de poporul ucrainean. We stand with Ukraine”, a subliniat ambasadorul, amintind că România și Republica Moldova au întins o mână de ajutor încă din primele ore ale dimineții de 24 februarie, miilor de ucraineni care au plecat din calea ororilor războiului.

„Din păcate, acest război crud, nemilos, ilegal și nelegitim ne afectează pe toți prin multiplele crize pe care le-a generat: criza umanitară, economică, socială și, din ce în ce mai pregnant, criza energetică. România a fost, este și va rămâne principalul susținător al R. Moldova și al cetățenilor săi. Fie că este vorba de sprijin politic și diplomatic – care în acest an s-a concretizat prin obținerea de către R. Moldova a statutului de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană și lansarea Platformei de Sprijin a Republicii Moldova. Fie că este vorba de ajutorul concret în asigurarea energiei electrice necesare consumului zilnic – și iată că azi România asigură aproximativ 90% din acest necesar”, a spus Cristian-Leon Țurcanu.

În discursul său, Ambasadorul României a denunțat violarea spațiului aerian al Republicii Moldova de rachete rusești și a vorbit de modernizarea capacităților de apărare ale Republicii Moldova. „În acest sens există o cooperare strânsă și antrenamente comune ale militarilor Republicii Moldova cu ai altor parteneri internaționali. Recent, am fost martori la violarea spațiului aerian al Republicii Moldova de rachete rusești. Și mai recent, resturi ale unor rachete rusești au căzut pe acest mal al Prutului. Acestea sunt dovezi, dacă mai era nevoie, că neutralitatea trebuie apărată. Am văzut cu toții că neutralitatea nu este respectată. Toate eforturile de sprijinire a Armatei Naționale a Republicii Moldova și a celorlalte structuri de protejare a ordinii publice și a statului de drept au ca scop consolidarea capacităților și capabilităților, precum și înzestrarea acesteia pentru a putea proteja pacea și siguranța populației”.  

Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, a amintit că în acest an a fost demarată  implementarea Acordului privind asistența nerambursabilă de 100 de milioane de euro care asigură finanțarea unor proiecte menite să îmbunătățească concret viața cetățenilor, în domenii precum sănătate, educație, infrastructură. 

„Și de curând am finalizat transferul a 10 milioane de euro ca sprijin bugetar direct. Acestea sunt doar câteva exemple și lista poate continua cu sprijinul acordat de localitățile și consiliile județene satelor, orașelor și raioanelor din R. Moldova. Mă bucur foarte mult că acest sprijin vine și direct printr-un departament al Guvernului României, dedicat exclusiv relației cu Republica Moldova, adică Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova”, a precizat diplomatul.

Cristian-Leon Țurcanu a apreciat că relațiile dintre autoritățile de la București și conducerea pro-europeană de la Chișinău se află la un nivel fără precedent, iar conducerea pro-europeană de la Chișinău a găsit resursele necesare, inclusiv cu sprijinul României și al altor parteneri, de a implementa o serie de măsuri concrete care să vină în beneficiul direct al cetățenilor și să diminueze impactul negativ al crizelor care provin din exterior.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău