Ambasadorul României, despre alegerile parlamentare | Miza poate fi destinul democratic al țării

  • 08 Februarie 2019 10:47
Ambasadorul României, despre alegerile parlamentare |  Miza poate fi destinul democratic al țării

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, susține că anul 2019 este important pentru Republica Moldova. „Miza poate fi destinul democratic al țării, iar exercițiul electoral din februarie 2019 va fi un test major în acest sens”, a subliniat diplomatul român.

În același timp, Ambasadorul a reiterat mesajul transmis recent, inclusiv de Ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleșcanu, privind respectarea celor mai înalte standarde legate de pregătirea și derularea alegerilor parlamentare.

Daniel Ioniță a vorbit și despre relațiile dintre România și R.Moldova. „România nu a făcut niciodată un secret din agenda sa de politică externă în ceea ce privește Republica Moldova: obiectivul strategic al Bucureștiului este de a susține parcursul european al Republicii Moldova, în conformitate cu Parteneriatul strategic bilateral pentru integrarea europeană a țării. Caracterul special al relațiilor bilaterale dintre România și Republica Moldova, determinat de comunitatea de limbă, istorie, cultură și tradiții, oferă cel mai bun fundament pentru dezvoltarea, pe toate palierele, a cooperării dintre cele două state”, a afirmat Ambasadorul României. 

De asemenea, reprezentantul Bucureștiului s-a referit și la modul cum se răsfrânge situația din Uniunea Europeană la general asupra nivelului de atașament al cetățenilor moldoveni față de proiectul european, precum și la căile prin care se poate face față propagandei anti-UE.  „Republica Moldova a reprezentat un laborator de propagandă, știri false și război hibrid care, de multe ori, furnizează „produse” ce alimentează tirul de mesaje anti-europene. De multe ori, acest tir utilizează ca argument așazisa „situație dezastruoasă” din Uniunea Europeană, tocmai pentru a justifica fie lipsa apetitului pentru reforme pe interior, fie lipsa de rezultate concrete sau a unei alternative viabile la proiectul european. Republica Moldova se poate apăra de acest tir, demonstrând prin fapte că poate redeveni un campion al PaE care nu doar beneficiază de oportunitățile oferite de UE, prin regimul liberalizat de vize, Acordul de Asociere și Zona de Liber Schimb, dar și se profilează ca un veritabil vector european prin respectarea normelor și a valorilor europene”, a afirmat Daniel Ioniță. 

Menționăm că Ambasadorul României a oferit un interviu în cadrul proiectului „Dialoguri de politică externă” al Asociației pentru Politică Externă. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,5 m/s
Thu
16
Fri
21
Sat
22
Sun
21
Mon
21

Curs oficial BNM 03 Iunie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5425 0.0730
USD 17.4980 -0.0366
RON 4.0349 0.0159
UAH 0.6531 -0.0011
RUB 0.2549 0.0031
Arhivă Radio Chișinău