Ambasadorul României, Daniel Ioniță: Vom rămâne neobosiți în a promova calea europeană a Republicii Moldova

  • 27 Mai 2021 17:58
Ambasadorul României, Daniel Ioniță: Vom rămâne neobosiți în a promova calea europeană a Republicii Moldova

Relațiile dintre România și Republica Moldova sunt speciale, se bazează pe o comunitate de limbă, de cultură, de istorie și de tradiții și sunt fundamentate pe un Parteneriat strategic menit sa susțină parcursul european al Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, la Conferința de afaceri „Republica Moldova-destinație pentru investițiile românești”, transmite IPN, cu referire la un comunicat de presă al Ambasadei României.

Potrivit diplomatului, Moldova și România au marcat recent 11 ani de la lansarea Parteneriatului, perioadă pe care o caracterizează ca fiind una deosebit de fructuoasă. Daniel Ioniță spune că, în acest răstimp, Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE și componenta sa de liber schimb – DCFTA, cetățenii moldoveni pot circula deja de 7 ani fără vize în spațiul UE, iar comerțul exterior al Republicii Moldova s-a re-orientat într-o proporție majoritară, de peste 65 %, către piața comună europeană.

„Pe această bază, era oarecum firesc ca în ultimii ani România să devină, de departe, cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova, consolidându-și această poziție cu fiecare an, inclusiv în vremuri de pandemie”, a adăugat Daniel Ioniță.

Ambasadorul menționează că, pe lângă faptul că este o destinație de export final pentru producătorii din Republica Moldova, România reprezintă și un cap de pod perfect pentru expansiunea afacerilor moldovenești pe piețele europene. Comerțul bilateral dintre România și Republica Moldova a evoluat spectaculos în ultimii 10 ani, printre altele și grație investițiilor românești care au crescut.

Nivelul schimburilor comerciale s-a dublat în cinci ani, de la circa 1 miliard de dolari în 2014, la 1,95 miliarde în 2020, cu un vârf de 2,218 miliarde de dolari în 2019 – an dinainte de pandemie.

În opinia lui Daniel Ioniță, valoarea unei relații speciale, frățești, cum este cea dintre România si Republica Moldova depinde nu numai de cantitatea schimburilor comerciale, dar și de calitatea cooperării noastre bilaterale. „Vom rămâne astfel neobosiți în a promova calea europeană a Republicii Moldova, valorile și principiile europene, statul de drept și comerțul liber, pentru că suntem convinși – inclusiv pe baza experienței noastre proprii – că doar așa cetățenii Republicii Moldova se pot bucura de stabilitate și prosperitate”, a declarat Daniel Ioniță.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău