Ambasadorul Republicii Moldova în România: „E timpul să trecem de la declarații la fapte concrete”

  • 23 Ianuarie 2022 11:36
Ambasadorul Republicii Moldova în România: „E timpul să trecem de la declarații la fapte concrete”

Realizarea proiectelor, stabilite de Republica Moldova și România, se va desfășura într-un ritm „alert”, după ședința comună a celor două guverne, planificată pentru 11 februarie. Ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă, a declarat în cadrul emisiunii „Moldova și Lumea” de la postul național de radio că în prezent se muncește la elaborarea agendei pentru această întrunire, care se vrea a fi una „plină de decizii și acorduri”.

„Prioritățile au fost stabilite anul trecut, după vizita oficială la București a președintei Maia Sandu și a prim-ministrei Natalia Gavrilița. Această ședință va angaja toate instituțiile din diferite sectoare, atât la București cât și la Chișinău, pentru a demara într-un ritm foarte alert, realizarea proiectelor deja în curs”, a declarat Victor Chirilă.

Potrivit sursei citate, diplomatul a mai precizat că organizarea acestei ședințe comune este o dovadă în plus că autoritățile sunt preocupate și de ceea ce se întâmplă pe plan regional și european.

„Să nu uităm de agenda noastră concretă. Această agendă concretă trebuie umplută cu substanță cât mai curând posibil și având în vedere contextul mai larg regional, pentru a face față acestor riscuri la care este supusă regiunea Ucraina și Republica Moldova, riscuri regionale de securitate. Avem nevoie să ne consolidăm acasă, avem nevoie de instituții solide, de o democrație funcțională, de un stat de drept dar, nu în ultimul rând de interconectări mult mai puternice, mult mai fiabile cu România și prin România spre Uniunea Europeană, în domeniul energetic, în domeniul infrastructurii transportului, în domeniul economiei și relațiilor comerciale. Acestea rămân prioritățile indiferent de evoluțiile pe plan regional”, a explicat Victor Chirilă.

Referindu-se la procesul de integrare europeană, Victor Chirilă a menționat că România întotdeauna, indiferent de evoluțiile de acasă, a fost „un avocat necondiționat” al parcursului european al Republicii Moldova.

„La Bruxelles, la Paris la Roma, deci peste tot România a ținut în prim plan subiectul Republica Moldova - fie că discutăm despre reforme democratice, despre asistența financiară de care are nevoie Republica Moldova, fie că se discuta despre subiectul transnistrean, despre amenințările regionale la care este supusă R. Moldova. Deci toate aceste momente au fost mereu în prim planul diplomației române în capitalele europene”, a comunicat diplomatul.

Între timp, ambasadorul a ținut să menționeze asistența acordată Republicii Moldova de către România în perioada pandemică.

„România a fost și este cel mai important susținător al Republicii Moldova atunci când vorbim de combaterea pandemiei. România ne-a acordat cel mai mare număr de vaccinuri, vaccinuri care sun necesare și aici în Romania, peste cinci sute de mii de vaccinuri plus echipamente de asemenea asistență prin trimiterea unei echipe de medici la Chișinău care ne-a ajutat într-un moment de criză, trebuie să remarcăm și să nu uităm acest lucru”, a precizat ambasadorul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău