Șeful Misiunii Republicii Moldova la NATO, Viorel Cibotaru: Statutul de neutralitate al Republicii Moldova nu este un impediment pentru a dezvolta și explora posibilitățile de cooperare cu Alianța Nord-Atlantică (Audio)

  • 14 Iulie 2023 09:39
0%
00:00:00
00:00:00

Introducerea în Declarația finală a sumitului NATO de la Vilnius a  unui paragraf separat referitor la Rep. Moldova este o reflecție a scopurilor pe care și le propune Chișinăul în raport cu blocul euro-atlantic. Acest paragraf face trimitere la  o nouă formă de cooperare între țara noastră și Alianța Nord-Atlantică,  bazată pe un sprijin și asistență mutuală. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Radio Chișinău, de către Ambasadorul Rep. Moldova în Belgia și Luxemburg, șef al Misiunii Republicii Moldova la NATO, Viorel Cibotaru, care a participat la reuniunea de la Vilnius alături de șeful diplomației moldovenești, Nicu Popescu, transmite Radio Chișinău.

Unitatea de opinii fără precedent la summitul de la Vilnius, a oficialilor din statele membre ale Alianței  privind implementarea reformelor în procesul de integrare și consolidarea rezilienței Rep. Moldova, au fost câteva dintre cele mai importante aspecte evidențiate de ambasadorul la UE și NATO, Viorel Cibotaru.

”Faptul că Rep. Moldova și NATO au o poziție comună de cooperare, în care NATO reiterează punctele esențiale a ceea ce ne dorim noi, vorbește despre o nouă formă de parteneriat, de sprijin și asistență mutuală. Nu doar NATO sprijină Rep. Moldova în efortul său de europenizare și  modernizare, dar și Rep. Moldova, ca stat independent și suveran, susține politicile Alianței elaborate în comun, inclusiv cu participarea țării noastre”, a declarat Viorel Cibotaru.

Viorel Cibotaru face în acest sens trimitere la implicarea practică a Rep. Moldova în proiectele desfășurate de Alianța Nord Atlantică, inclusiv participarea militarilor moldoveni în diferite misiuni de menținere a păcii precum KFOR, sau misiunea ONU în Liban. Se examinează posibilitatea participării Rep. Moldova în misiunea e menținere a păcii în Bosnia și Herțegovina sau în diferite state din Africa.

Relațiile extinse ale Rep. Moldova la care s-a ajuns în prezent urmează să se materializeze în proiecte concrete de consolidare a rezilienței și sectorului de apărare, mai spune Viorel Cibotaru.

”Aceste rezultate concrete se vor manifesta prin instituții mai puternice care vor corespunde standardelor NATO și a UE în aceeași măsură, fapt care va condice și a bunăstării și a siguranței cetățenilor Rep. Moldova. Sunt efectele a ceea ce s-a întâmplat inclusiv la acest summit”, a afirmat diplomatul.

Statutul de neutralitate al Republicii Moldova nu este un impediment pentru a dezvolta și explora posibilitățile de cooperare cu Alianța Nord Atlantică, a mai declarant ambasadorul Viorel Cibotaru.  Potrivit acestuia, finalitatea cooperării cu NATO este, în primul rând, fortificarea sistemului de apărare și securitate al R.Moldova, modernizarea, capacitatea de interoperabilitate absolută cu Alianța și trecerea la standardele NATO. Fără această mișcare calitativă, fără o abordare de acest tip, Republica Moldova nu se poate aștepta la o aderare rapidă la Uniunea Europeană, a subliniat Viorel Cibotaru. 

Viorel Ciubotaru a remarcat interesul tot mai mare a multor state nu doar a ajuta Republica Moldova, dar și a coopera cu Republica Moldova. “În ultimul timp au fost deschise ambasade noi, iar la aceste întrevederi bilaterale de la Vilnius noul ministru de Externe a Greciei a anunțat despre decizia Greciei de a deschide o ambasadă în RM”, a declarat Viorel Cibotaru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:7,2 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău