Ambasadorul R. Moldova la București: Alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie, cele mai importante de la declararea independenței

  • 01 Octombrie 18:00
Ambasadorul R. Moldova la București: Alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie, cele mai importante de la declararea independenței

Alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie sunt cele mai importante scrutine democratice de la declararea independenței Republicii Moldova, a declarat, marți, pentru AGERPRES, ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă.

Potrivit diplomatului moldovean, votul exprimat la 20 octombrie „va pecetlui destinul Republicii Moldova pentru următoarele decenii”.

„Statele europene ne-au deschis larg ușa pentru aderarea Republicii Moldova la UE. Acum este rândul nostru să spunem clar partenerilor europeni dacă vrem și suntem gata să trecem pragul Uniunii. Iată de ce votul exprimat la 20 octombrie va pecetlui destinul nostru pentru următoarele decenii, va marca viitorul relațiilor noastre cu România și Uniunea Europeană, va decide independența, securitatea și libertatea noastră. Republica Moldova are astăzi o oportunitate istorică, unică și, nu exclud ultima, de a face parte din cea mai prosperă și avansată comunitate europeană, unde statele sunt respectate nu pentru că sunt mari, ci pentru că sunt libere, democratice, prospere, tolerante, pașnice, solidare. Ratarea acestei ocazii unice va fi un mare eșec nu al președintei Maia Sandu, ci al Republicii Moldova, al visului ei de a deveni cu adevărat un stat liber, independent și prosper”, a afirmat Victor Chirilă.

Autoritățile din Republica Moldova vor deschide 16 secții de votare pe teritoriul României pentru alegerile prezidențiale și referendumul pentru modificarea Constituției, care se vor desfășura pe 20 octombrie.

Potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei Republicii Moldova la București, trei din cele 16 secții de votare vor funcționa în municipiul București, dintre care două în incinta Autorității Electorale Permanente și una în sediul Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, și câte două în Cluj și Iași. De asemenea, cetățenii moldoveni își vor putea exprima dreptul de vot și în secții deschise în Bacău, Brașov, Constanța, Craiova, Galați, Oradea, Sibiu, Suceava și Timișoara.

Secțiile de votare vor fi deschise la ora 7,00 și vor rămâne deschise până la ora 21,00. Votul alegătorilor va putea fi exprimat pe bază de buletin de identitate valabil, pașaport valabil sau expirat.

Referendumul pentru modificarea Constituției urmărește includerea în legea fundamentală, în baza votului populației, a parcursului european ireversibil al Republicii Moldova. Întrebarea adresată alegătorilor va fi „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”, iar posibilitățile de răspuns vor fi „Da” sau „Nu”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
13,29
Câțiva nori
Umiditate:87 %
Vint:6,17 m/s
Wed
14
Thu
17
Fri
19
Sat
18
Sun
18
Arhivă Radio Chișinău