Ambasadorul R. Moldova în Belgia, Viorel Cibotaru: Summitul NATO de la Vilnius va fi unul important pentru Ucraina
-
10 Iunie 2023 08:35
Summit-ul NATO de la Vilnius este unul extrem de important pentru Ucraina, întrucât ar putea exista evoluții în privința dezideratului Kievului de a adera la Alianța Nord-Atlantică. O spune ambasadorul Republicii Moldova în Belgia, Viorel Cibotaru. În același context, lectorul universitar al Universității ,,Ștefan cel Mare” din Suceava, Marin Gherman, spune că aderarea Ucrainei la NATO și UE ar trebui să aibă loc în baza tuturor procedurilor existente de aderare, fără privilegii justificate de agresiunea militară rusă, notează IPN.
În perioada 11-12 iulie, la Vilnius va avea loc summit-ul NATO, subiectele prioritare ale reuniunii fiind războiul din Ucraina, o eventuală extindere a blocului Nord-Atlantic și oferirea unor garanții de securitate pentru Ucraina.
„Summit-ul de la Vilnius va fi important pentru Ucraina, pentru că la summit se așteaptă identificarea unei formule care ar reflecta năzuința Ucrainei de a deveni membru de facto, dacă nu și de jure al NATO, pe de altă parte, aceste năzuințe trebuie adaptate statutului de constituire a alianței și la situația reală. Unul dintre aspectele în premieră ale acestui summit este că alianța se ridică la nivelul situației globale mai mult ca niciodată, fiind invitate țările din Pacific, Australia, Noua Zeelandă, Japonia, Coreea de Sud. Nu este exclus ca acest parteneriat să fie instituționalizat”, a spus Viorel Cibotaru în cadrul emisiunii „Paralela 49” de la Radio Moldova.
La summit este așteptat și președintele Zelensky, care insistă pe aderarea accelerată a Ucrainei la NATO pentru a putea face față actelor de terorism comise de Rusia în țara sa. Lectorul universitar al Universității ,,Ștefan cel Mare” din Suceava, Marin Gherman, spune că aderarea Ucrainei la NATO și UE este necesară, însă doar după ce țara va fi pe deplin pregătită pentru aderare.
„Ucraina își dorește o aderare pe scurtătură și la UE, și la NATO, justificând asta prin faptul că avem război, de aceea e nevoie de această aderare, legitim, mai rapid decât Republica Moldova. Sunt împotriva oricărei scurtări a parcursului de aderare pentru că modificăm structura internă a Uniunii Europene și NATO. Aderarea la NATO, în afară de modernizarea forțelor armate și aici Ucraina este mult schimbată spre bine, mai presupune și alte aspecte, cum ar fi statul de drept, reformele anticorupție, reglementarea structurilor de ordine, a poliției, a forțelor speciale. Până la aderare, dacă toți acești pași nu vor fi făcuți, ne putem trezi cu un sistem care poate fi spart. Îmi doresc o aderare cât mai repede posibilă, dar cu toate temele de acasă făcute, ca NATO să devină mult mai consolidată în urma acestei eventuale, ipotetice aderări, decât să devină o alianță mai slabă și mai fragilă”, a spus lectorul universitar al Universității ,,Ștefan cel Mare” din Suceava, Marin Gherman.
Încă în anul 2019, Parlamentul Ucrainei a adoptat un proiect de lege care prevede introducerea în Constituție a aspirațiilor țării de aderare la Uniunea Europeană și la Alianța Nord-Atlantică. Potrivit unui sondaj realizat recent de institutul ucrainean Rating Group, 87% dintre ucraineni își doresc aderarea țării lor la UE și 86% aderarea la NATO.