Ambasadorul Poloniei, Bartłomiej Zdaniuk: R. Moldova constituie un element important al securității și prosperității regionale

  • 22 Iunie 2021 10:02
Ambasadorul Poloniei, Bartłomiej Zdaniuk: R. Moldova constituie un element important al securității și prosperității regionale

Vizita președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, în Polonia a lăsat o impresie foarte frumoasă. După mulți ani, a fost posibilă reluarea dialogului la nivel înalt dintre cele două țări, care se află în aceeași regiune, care, chiar dacă nu au o frontieră comună, pot fi considerate țări vecine. Președinții ambelor state au putut să aibă o convorbire directă și să treacă în revistă mai multe subiecte care se află pe agenda zilei. Viitorul Europei centrale și orientale are de a face cu integrarea în structurile occidentale, dar totodată și cu cooperarea bilaterală între diferite state. Sunt declarațiile ambasadorului Republicii Polone în Republica Moldova, Bartłomiej Zdaniuk, contactat de IPN după încheierea vizitei Maia Sandu în Polonia.

„Republica Moldova se află la frontiera cu UE, cu Alianța Nord-Atlantică, foarte aproape de noi, polonezii, și e firesc că viitorul Republicii Moldova, prezența sa în diferite formate de cooperare, e una deosebită. Toți interlocutorii doamnei Maia Sandu au reafirmat sprijinul necondiționat al Poloniei în susținerea Republicii Moldova pe drumul său către reformele care vor duce la înființarea unui stat funcțional, care va asigura binele cetățenilor săi. Vizita a fost una foarte reușită, au fost restabilite contacte cu oamenii din conducerea statului și sperăm, în viitor, să fructificăm efortul acestei vizite în mai multe proiecte pe care sperăm să le implementăm în perioada care urmează”, a spus Bartłomiej Zdaniuk.

Întrebat ce trebuie să se facă la Chișinău ca experiența de dezvoltare a Poloniei să fie preluată cu succes, ambasadorul a menționat că, în primul rând, trebuie să fie o dorință de a moderniza țara, de a o face compatibilă cu standardele internaționale. „Cred că nu e nimic complicat, doar trebuie de ascultat ce zic oamenii, ce își dorește poporul Republicii Moldova, cetățenii, care în mod clar spun că vor să trăiască într-o tară unde există perspective, condiții de trai și nu neapărat în străinătate. Acest lucru trebuie ascultat, în primul rând ce își doresc oamenii și acest lucru e repetat de toți, indiferent de opinii politice sau limbă vorbită. Primul efort e cel de a moderniza țara, de a o face una atractivă pentru însiși cetățenii Republicii Moldova. Trebuie o masă critică a oamenilor la Chișinău, în Republica Moldova, care vor dori schimbări în țară. Noi, partenerii de dezvoltare, putem veni cu experiența noastră, cu experții noștri. Dar dacă nu va exista o dorință de a face schimbări adevărate, nu numai decorative, degeaba vorbim de cooperare. Trebui să existe o dorință și, din câte am văzut, această dorință deja s-a manifestat prin votul oamenilor din Republica Moldova. Sigur că suveranul popor al Republicii Moldova trebuie să ia o hotărâre încotro vrea să meargă în viitorii ani”, a remarcat Bartłomiej Zdaniuk.


Cu referire la faptul prin ce Republica Moldova poate fi interesantă Poloniei, ambasadorul a afirmat că pentru Polonia e important să aibă o vecinătate stabilă și prosperă. „Republica Moldova are un impact direct asupra stabilității, prosperității și atractivității noastre. Nu ne dorim ca în vecinătatea noastră să existe țări care au diferite provocări, probleme. Vrem ca fiecare tară din regiune să fie stabilă, predictibilă, atractivă și abia atunci contribuim la creșterea stabilității în regiune, iar această stabilitate conduce și la atractivitatea țărilor noastre. Republica Moldova constituie un element important al securității și prosperității regionale”, a conchis Bartłomiej Zdaniuk.

Pe parcursul zilei de 21 iunie, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a efectuat prima sa vizită oficială în calitate de președinte în Polonia, la invitația omologului său, Andrzej Duda.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău