Ambasadorul Marii Britanii la Chișinău face lumină în cazul banilor confiscați de la fiul lui Vlad Filat: Trebuie restituiți în beneficiul cetățenilor R. Moldova

  • 12 Martie 2021 09:51
Ambasadorul Marii Britanii la Chișinău face lumină în cazul banilor confiscați de la fiul lui Vlad Filat: Trebuie restituiți în beneficiul cetățenilor R. Moldova

Steven Fisher, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, a oferit detalii despre procesul de repatriere a banilor confiscați de autoritățile britanice de la Luca Filat, fiul fostului premier al R. Moldova, Vlad Filat, notează InfoPrut.ro.

Astfel, în cadrul unui interviu pentru moldovacurata.md, diplomatul a menționat că fiul lui Vlad Filat s-a bucurat de un stil de viață de lux la Londra.

„Luca Filat s-a bucurat de un stil de viață de lux la Londra. Astfel, acesta închiria un apartament în centrul Londrei cu un preț de 390 000 lire sterline pe an și a achiziționat un vehicul de lux, Bentley Bentayga, la sosirea sa la Londra. Este neobișnuit ca un student să ducă un asemenea mod de viață. Investigațiile financiare au identificat faptul că Filat nu avea venituri în Marea Britanie. Confiscarea a fost destul de mediatizată în Regatul Unit, cu o percepție pozitivă. Publicul britanic susține legile Regatului Unit privind recuperarea banilor infracționali. Cred că este corect ca oamenii să nu beneficieze financiar din crimele lor”, a declarat ambasadorul Marii Britanii.

Steven Fisher a mai adăugat că banii confiscați de autoritățile britanice de la Luca Filat, în sumă de peste 456 de mii de lire sterline, echivalentul a peste 500 de mii de euro, aparțin cetățenilor Republicii Moldova și vor fi restituiți în beneficiul lor.

Totodată, sursa a subliniat că autoritățile britanice, acționând prin intermediul Ambasadei, vor colabora cu autoritățile moldovenești pentru a se asigura că aceste fonduri vor fi cheltuite într-un mod transparent, astfel „încât poporul moldovenesc să poată vedea cum are loc acest proces”.

„Vom lua măsuri de precauție pentru a ne asigura că fondurile sunt cheltuite într-un mod transparent, dar până la urmă, nu este de competența și responsabilitatea Regatului Unit să decidă cum specific vor fi utilizați acești bani. Acest lucru ar trebui să fie decis de autoritățile moldovenești. Prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi și Președintele Maia Sandu mi-au împărtășit câteva idei inițiale promițătoare, dar trebuie să mai lucrăm împreună înainte de a decide ce inițiativă concretă vor susține aceste fonduri”, a mai declarat ambasadorul.

În context el a precizat că autoritățile Marii Britanii vor discuta cu autoritățile de la Chișinău modul în care vor fi folosiți banii returnați, iar ulterior vor semna un Memorandum de înțelegere între Guvernul Regatului Unit și Guvernul Republicii Moldova. „Sperăm că acest lucru va fi realizat cât mai rapid, astfel încât banii să poată fi folosiți în beneficiul cetățenilor acestei țări”.

Steven Fisher a mai specificat că Filat a contestat recuperarea banilor în Marea Britanie, totuși o Curte a Coroanei Britanice a respins recursul său. „Termenul pentru contestații a expirat și, în ceea ce privește sistemul juridic britanic, decizia este definitivă. Executarea acestei decizii legale definitive din Regatul Unit nu poate fi obstrucționată de niciun alt proces legal”, a mai punctat sursa.

Amintim că, ambasadorul Marii Britanii la Chișinău a informat la sfârșitul lui februarie premierul interimar Aureliu Ciocoi cu privire la decizia autorităților de la Londra de a transfera R. Moldova suma de 456 de mii de lire sterline, mărimea fondurilor reținute pe conturile bancare deținute de către Luca Filat, fiul fostului premier Vlad Filat.

Sursa: Infoprut.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău