Ambasadorul Federației Ruse la București, convocat la Ministerul de Externe pe tema tezaurului românesc de la Moscova

  • 17 Martie 11:39
Ambasadorul Federației Ruse la București, convocat la Ministerul de Externe pe tema tezaurului românesc de la Moscova

Ambasadorul Federației Ruse la București, Valery Kuzmin, a fost convocat, duminică dimineața, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, din dispoziția ministrului Luminița Odobescu, în legătură cu o serie de declarații recente ale părții ruse privind "teme importante, cu relevanță bilaterală, care își au originea în trecutul istoric".

"Ambasadorului i-a fost transmisă nemulțumirea profundă a părții române cu privire la maniera deformată, trunchiată și neconformă în care sunt abordate, inclusiv în comunicarea publică a Ambasadei Federației Ruse, teme importante, cu relevanță bilaterală, care își au originea în trecutul istoric. S-a reamintit ambasadorului Federației Ruse necesitatea încadrării depline și permanente în practica diplomatică, inclusiv în ceea ce privește menținerea unei conduite responsabile în comunicarea publică", se arată într-un comunicat al MAE transmis AGERPRES.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte ale Consiliului Securității, a declarat vineri că rezoluția Parlamentului European privind returnarea aurului românesc trimis pentru păstrare în Rusia în 1916 - 1917 este o "obrăznice", iar Uniunea Europeană "nu poate fi decât trimisă la dracu", amintind în acest context de rezervele de aur ale Federației Ruse înghețate de Occident, a relatat agenția rusă oficială de presă TASS.

În același timp, potrivit TASS, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Moscova nu numai că a returnat deja Bucureștiului tot aurul pe care România l-a trimis Rusiei în anii 1916 - 1917, dar și i-a iertat acestei țări o datorie uriașă, depășind cu mult valoarea respectivei rezerve de aur, conform agenției de presă citate.

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluție prin care cere Rusiei să restituie integral tezaurul național al României pe care și l-a însușit ilegal.

În rezoluție, eurodeputații subliniază faptul că, în ciuda mai multor încercări de negocieri diplomatice după Primul Război Mondial, tezaurul național al României, trimis în Rusia între 1916 și 1917 pentru a fi păstrat în siguranță, nu a fost niciodată returnat integral de Rusia. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău