Ambasadorul Daniel Ioniță: România urmărește sprijinirea Republicii Moldova în asigurarea securității sale energetice

  • 29 Octombrie 2021 07:57
Ambasadorul Daniel Ioniță: România urmărește sprijinirea Republicii Moldova în asigurarea securității sale energetice

Obiectivele strategice urmărite de România în politicile sale energetice față de Republica Moldova vizează asigurarea securității energetice a statului. Pentru aceasta „este necesară interconectarea cu spațiul UE, prin România, pentru diversificarea surselor de aprovizionare și asigurarea unei mai mari eficiențe energetice prin reducerea pierderilor”, a declarat Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău, în cadrul videoconferinței EU Debates Cafe a Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) cu genericul „Soluții cheie pentru fortificarea independenței și securității energetice: creșterea eficienței energetice și promovarea energiei regenerabile”.

„ Criza curentă a gazului e o dovadă a importanței diversificării surselor de aprovizionare cu energie electrică. E important ca participarea la proiectele în domeniul energiei să ofere șanse corecte tuturor companiilor interesate să intre pe piața Republicii Moldova”, a specificat Daniel Ioniță.

R. Moldova trebuie să se racordeze la spațiul european în materie de energie, „să îmbunătățească activitatea autorităților de reglementare, să asigure un management profesionist în cadrul companiilor energetice și, totodată, să conlucreze strâns cu UE, care poate asigura atât expertiza, cât și un transfer util de bune practici în domeniu”, a specificat Daniel Ioniță.

Ambasadorul a reiterat necesitatea implementării Pachetului 3 energetic de către Republica Moldova, prin care se va sprijini separarea activităților de distribuție, de cele  de producție de gaz, cu beneficii în ceea ce privește competiția și asigurarea accesului mai multor operatori pe piața energetică din Republica Moldova.

Daniel Ioniță a menționat că gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, finalizat complet, „este un succes al implicării României și o soluție viabilă pentru diversificarea aprovizionării cu gaz, lucru dovedit deja în actuala criză, când a fost livrată prima cantitate de gaz prin acest gazoduct pentru a compensa presiunea de sistem”.

Cu referire la interconectarea rețelelor de energie electrică, ambasadorul a reiterat necesitatea finalizării proiectelor în derulare, în special linia Vulcănești-Chișinău și stația back to back de la Vulcănești.

România sprijină Republica Moldova în asigurarea unei mai mari eficiențe energetice. Daniel Ioniță a adus în acest sens exemplul satului Feștelița, unde recent a fost inaugurat unui parc fotovoltaic și unele noi edificii, cu sprijinul României.

Daniel Ioniță a subliniat importanța racordării Republicii Moldova la politicile europene în domeniul energiei regenerabile. „Comisia Europeană a adoptat în această săptămână raportul privind starea Uniunii Energetice în 2021, care evaluează progresele înregistrate de UE în realizarea tranziției către o energie curată la aproape doi ani de la lansarea Parteneriatului Verde European. Raportul arată că în 2020 sursele regenerabile de energie au depășit pentru prima dată combustibilii fosili, ca sursă principală de energie în UE, generând 38% din energia electrică, față de 37% în cazul combustibililor fosili. Până în prezent 9 state membre ale UE au eliminat deja cărbunele, alte 13 s-au angajat să-l elimine treptat până la o anumită dată, iar 4 analizează posibile calendare de eliminare. În 2020 emisiile de gaze cu efect de seră din spațiul UE 27 au scăzut cu aproape 10% față de anul 2019 – o scădere record a emisiilor, datorată în principal pandemiei COVID-19, aducând reducerea globală a emisiilor la circa 31%, comparativ cu nivelul anului 1990”, a relatat Daniel Ioniță.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „EU debates café: Avansarea cunoașterii și expertizei privind instituțiile și politicile UE în Republica Moldova”, implementat de IPRE în cooperare cu Fundația Hanns Seidel în Republica Moldova și cu sprijinul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău