Ambasadorul Daniel Ioniță: Radio Chișinău este o voce puternică a adevărului, un exemplu de înalt profesionalism, un post de radio generalist pe care îl asculți de fiecare dată cu plăcere (video)

  • 01 Decembrie 2021 10:14
Ambasadorul Daniel Ioniță: Radio Chișinău este o voce puternică a adevărului, un exemplu de înalt profesionalism, un post de radio generalist pe care îl asculți de fiecare dată cu plăcere (video)

Domnule ambasador, bună ziua! Bun găsit la Radio România Chișinău, într-o zi de 1 decembrie cu mai multe semnificații. Astăzi se fac 10 ani de la relansarea Radio România Chișinău. Domnule ambasador Daniel Ioniță, ce semnifică prezența radioului românesc în Republica Moldova?

O voce puternică a adevărului, un exemplu de înalt profesionalism, un post de radio generalist pe care îl asculți de fiecare dată cu plăcere pentru că știi că vei tot timpul informat în legătură cu realitățile cotidiene din Republica Moldova și din România. Și totodată, vei fi pus la curent cu tot ceea ce înseamnă știri, relații internaționale, aspecte culturale. La toate aceste realizări cred că au contribuit împreună echipa tânără și extrem de dedicată pe care o are Radio Chișinău și în al doilea rând, faptul că Radio Chișinău a fost ghidat de promovarea adevărului, cu obiectivitate și cu deplină înțelegere a acestor realități complexe. Știu că nu va fost întotdeauna simplu, în acest spațiu dintre Prut și Nistru nu este niciodată simplu, dar dvs ați reușit să vă poziționați ca o instituție mass-media extrem de serioasă și de credibilă.

Cât de importante sunt mass-media românești în spațiul informațional al Republicii Moldova?

Sunt importante, dacă vreți, mass-media independente. Este nevoie ca în acest spațiu mass-media independente să fie susținute, promovate. Ai nevoie de o voce a adevărului. Acest spațiu este în continuare marcat uneori de așa-numitele atacuri-hibrid, dezinformări, fake-news-uri și în această complexitate informațională ai nevoie de niște ancore de stabilitate de care să te agăți, atunci când trebuie să știi să te informezi corect și ai nevoie de niște insule pe care să te așezi, atunci când în jurul tău sunt rostogolite valurile uneori înalte ale dezinformării. Iar Radio Chișinău a fost și cred că va rămâne și pe viitor această insulă de stabilitate informațională și comunicațională, pentru că dvs aveți adevărul de partea dvs.

De aici, din fața microfonului Radio România Chișinău, ce le-ați transmite ascultătorilor noștri?

În primul rând, multă sănătate, prosperitate, împlinirea tuturor dezideratelor personale și profesionale.

Așa cum spuneam și mai devreme, 1 decembrie este o zi cu multe semnificații. Și cea mai importantă este că la 1 decembrie românii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Națională a României. Așadar, ce semnifică această zi pentru românii de pretutindeni?

Anul acesta sărbătorim 103 de ani de la, poate, cel mai important act din istoria României: momentul în care românii din toate provinciile istorice au spus „da”, realizând astfel idealul de unitate, de libertate, de toleranță și democrație. A fost momentul astral al istoriei noastre recente, când românii din toate provinciile istorice au realizat un vis de aur, al generațiilor, punând astfel bazele unei Românii moderne, care de atunci încoace s-a dezvoltat, și-a perfecționat mecanismele diplomatice și mecanismele de gestionare a realităților întâlnite în această perioadă. România s-a dovedit a fi o patrie bună pentru toate etniile, care la momentul acela s-au regăsit înăuntrul României. M-aș referi, având în vedere că suntem în Republica Moldova, inclusiv la găgăuzi. Găgăuzii și-au găsit o casă bună, dragă și primitoare înăuntrul României Mari, și-au dat seama că împreună cu celelalte etnii, împreună cu românii, au format o mare națiune, care îi iubește și îi respectă pe absolut toți. Este momentul în care întotdeauna trebuie să privim cu recunoștință către trecut, dar și cu speranță către viitor. Nu cred că trebuie să uităm lecțiile pe care poporul român le-a învățat atunci și care pot fi sintetizate cât se poate de simplu: împreună suntem puternici.

Am avut un an complicat, trăim în vremuri de restriște. Ce credeți că ne-a ținut uniți în această perioadă, domnule ambasador?

În primul rând, am realizat cu toții că ne confruntăm cu același tip de provocări și în special, în momentele de criză, unul din pilonii fundamentali ai relației speciale dintre România și Republica Moldova și-a dovedit fiabilitatea. Și mă refer aici la empatia și solidaritatea care întotdeauna au caracterizat relațiile noastre, dintre cei din România și din Republica Moldova. România a trimis ajutoare medicale consistente, a contribuit la vindecarea bolnavilor de COVID, cu medici, asistente medicale și paramedici care au venit din România în Republica Moldova. România a fost prima țară care a donat vaccinuri anti-COVID, pe baza donației respective a fost permisă derularea proceselor electorale în bune condițiuni în Republica Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
2,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:3,09 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău