Ambasadorul Daniel Ioniță la Comrat: R.Moldova a fost și va rămâne o prioritate de prim rang a politicii externe a României (FOTO)

  • 29 Martie 2019 18:40
Ambasadorul Daniel Ioniță la Comrat: R.Moldova a fost și va rămâne o prioritate de prim rang a politicii externe a României (FOTO)

Republica Moldova a fost și va rămâne o prioritate de prim rang a politicii externe a Executivului de la București. Declarația a fost făcută de Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, care a ținut astăzi o prelegere publică la Universitatea de Stat de la Comrat, unde a prezentat prioritățile Președinției României în cadrul Consiliului UE. Tot astăzi Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a donat un lot de carte Centrului de Informare al României din cadrul Universității de Stat din Comrat.

În discursul pe care l-a ținut în fața studenților și a unor profesori de la Universitatea de Stat din Comrat, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a vorbit despre programele de asistență financiară destinate cetățenilor R. Moldova. Ambasadorul a punctat că în perioada președinției europene, Bucureștiul va respecta integritatea, libertatea, statul de drept, principiile fundamentale, drepturile și libertățile fundamentale ale omului.  El a declarat că R. Moldova rămâne în continuare o prioritate a politicii externe românești.

Republica Moldova este principalul stat care beneficiază de asistență pentru dezvoltare din partea României, avem multiple linii de finanțare și multiple linii de asistență pe care le oferim R. Moldova. Suntem capabili să mergem cât de repede poate să meargă R. Moldova în drumul său către Uniunea Europeană. Multe răspunsuri pe această cursă se găsesc aici la Chișinău, însă România prin tot ceea ce face dorește să transmită că suntem primii interesați ca cetățenii R. Moldova să beneficieze de securitate, stabilitate și prosperitate. Suntem primii interesați ca instituțiile din R. Moldova să funcționeze în deplină conformitate cu legea, ca instituțiile de aici să fie suficient de reziliente și ca societate să se reformeze după chipul și asemănarea Uniunii Europene, astfel ca la un moment dat să fie posibil și finalizarea parcursului european.

România își exprimă speranța că programul noului Guvern, rezultat după alegerile din 24 februarie, va conține fără echivoc aceste relații strategice pe care R. Moldova trebuie să le aibă în continuare cu UE. Ne dorim ca R. Moldova să rămână în continuare orientată cu fața către Vest, ne dorim ca România să poată în continuare să ajute R. Moldova, în baza dorinței pe care Republica Moldova de data aceasta va trebui să și-o exprime”, a mai spus diplomatul.

Ambasadorul Daniel Ioniță a donat o serie de cărți în limba română Centrului de Informare al României de la Comrat. Lectorul de limba română de la Comrat, Carmen Dimitriu, apreciază faptul că în regiunea găgăuză crește numărul celor care vor să învețe limba română.

Aici sunt seturi pentru nivele de începători de învățare a limbii române. Sunt niște cărți de la Ministerul Românilor de Pretutindeni și vizează nu doar elemente de limbă, dar și cultură, civilizație,  de istorie, geografie. Este nevoie de cât mai multă carte românească, pentru că nu doar studenții, dar și locuitorii orașului Comrat sunt interesați din ce în ce mai mult să învețe limba română”, a menționat Carmen Dimitriu.

Tinerii din Comrat participă la proiecte finanțate de statul român, inclusiv cele legate de studierea limbii române. ”Sunt interesată de relațiile bilaterale dintre România și R. Moldova. Mereu m-au interesat de programele pentru studenți organizate de Ambasada România, ba chiar am și participat la aceste programe”, a spus unul din studenți.

”Aici, în cadrul Centrului, noi învățăm limba română, morfologia limbii române, istoria limbii. Limba este foarte interesantă pentru mine, eu nu regret că am venit aici să studiez”, a adăugat un alt tânăr.

În timpul vizitei sale la Comrat, ambasadorul României la Chișinău a avut întrevederi și cu mai mulți reprezentanți ai autorităților locale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău