Ambasadorul Daniel Ioniță: Aveți politicieni cărora le este teamă să recunoască faptul că vorbim limba română

  • 31 August 2019 19:10
Ambasadorul Daniel Ioniță: Aveți politicieni cărora le este teamă să recunoască faptul că vorbim limba română

Un Tedeum în memoria personalităților marcante ale culturii și spiritualității basarabene a avut loc la Cimitirul Central din Chișinău, unde sunt înmormântați mai mulți lideri ai mișcării de eliberare națională. Evenimentul este organizat anual de Asociația Culturală “Vatra”.

Mai multe persoane, scriitori, oameni de cultură, reprezentanți ai corpului diplomatic, oameni de bună credință s-au adunat la Cimitirul Central din Chișinău pentru a aduce omagiul lor și a-i comemora pe înaintașii neamului ce și-au aflat aici locul de odihnă veșnică, potrivit Radio România Chișinău.

Printre cei care au luptat pentru adevăr, pentru demnitatea neamului, pentru recunoașterea statutului limbii române de stăpână la ea acasă aici, într-o provincie ruptă la Patria mama cu 200 de ani în urmă, amintim de preotul Alexie Mateevici, interpreții Ion și Doina Aldea Teodorovici, primarul Nicolae Costin, regizorul Ion Ungureanu, poeții Grigore Vieru, Ion Vatamanu, Dumitru Matcovschi, Leonida Lari, lingvistul Valentin Mândâcanu, deputați din Sfatul Țării și activiști basarabeni precum Anton Crihan, Sergiu Niță și mulți alții.

Prezent la eveniment, Excelența sa Ambasadorul României, Daniel Ioniță a apreciat imensul curaj al celor, care cu mai bine de 30 de ani în urmă, în perioada imperiului sovietic, au declarat sus și tare adevărul că limba vorbită aici este cea română:

După 30 de ani de la sacrificiul suprem al înaintașilor Dvs. asistăm în continuare de multe ori la așa-zisa ambiguitate constructivă. Aveți în continuare politicieni cărora le este teamă să recunoască faptul că vorbim limba română. După ei, vorbim limba de stat, sau limba noastră, ca și cum această frumoasă limbă a noastră nu ar avea un nume, iar numele său este unul singur - limba română. Cred că nu trebuie să ne frică să folosim aceste cuvinte, mai ales în astfel de momente solemne, pentru că altfel, sacrificiul celora pentru care am venit astăzi să vărsăm o lacrimă de recunoștință, este unul nul”, a spus ambasadorul României, Daniel Ioniță.

Și Excelența sa Ambasadorul Poloniei, a remarcat că țara sa are grijă de memoria polonezilor în toate țările unde i-au mânat vitregiile istoriei. Grija față de mormintele înaintașilor este o dovada faptului că avem cu adevărat grijă de memoria lor, a subliniat ambasadorul Poloniei Bartlomiej Zdaniuk:

„Demnitate… Este un lucru fără de preț, care trebuie păstrat indiferent dacă ești în țara ta, sau dacă ești departe de ea, sau cotropitorii și ocupanții au nimicit această țară. Este un lucru care rămâne, această demnitate și care ne va permite cândva, să reconstruim această țară.

Cred că vreo opt pietre funerare am reușit să renovăm aici în Chișinău. Am restaurat și în alte zone, spre exemplu în cea transnistreană.  O piatră funerară este un loc foarte important. Este această legătură care există între noi și este dovada faptului că, cu adevărat, avem grijă de memoria lor. Dacă sunt numai vorbe goale, atunci se vede  cu ochiul liber…

Frumusețea cimitirului este dovada efortului nostru, pe care noi îl facem pentru cinstea celor trecuți la cele veșnice, dar și mai mult pentru demnitatea și identitatea noastră”, a spus ambasadorul Poloniei Bartlomiej Zdaniuk.

Mormintele unora dintre înaintașii noștri de la Cimitirul Central, astăzi, din păcate, sunt îngrijite de voluntari. Deși mulți oameni de bună credință pledează pentru faptul ca cimitirul să fie închis, oferindu-i-se un statut de monument, până azi acest lucru nu s-a realizat.

Nu există o listă a tuturor mormintelor personalităților înhumate aici, cimitirul datând din anul 1811. Printr-o decizie a primăriei din 2010, în locul mormintelor neîngrijite au loc reînhumări.

Aceasta ar fi astăzi imaginea locului odihnei de veci a înaintașilor noștri, care ar trebui să fie un loc al Memoriei și Pomenirii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău