Ambasadorul Cristian-Leon Țurcanu, la deschiderea oficială a Zilei Europene a Limbilor: Prin limba română, Republica Moldova este deja parte a Europei

  • 26 Septembrie 10:35
Ambasadorul Cristian-Leon Țurcanu, la deschiderea oficială a Zilei Europene a Limbilor: Prin limba română, Republica Moldova este deja parte a Europei

„Prin limba română, Republica Moldova este deja parte a Europei. Republica Moldova și România împart nu doar limba, istoria și tradițiile, ci o cultură întreagă”, a declarat ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, la Conferința de presă care a marcat deschiderea oficială a Zilei Europeane a Limbilor.

Cristian-Leon Țurcanu a precizat în discurs că România, ca parte din proiectul Zilelor Europene a Limbilor la Chișinău este într-o situație deosebită.

„Ne aflăm într-un spațiu cultural comun și vorbim aceeași limbă. Spre deosebire de celelalte țări participante consider că suntem în avantaj. Vreau să subliniez că, prin limba română, Republica Moldova este deja parte a Europei. Noi împărțim nu doar limba, istoria și tradițiile, ci o cultură întreagă, iar acest lucru s-a dovedit repetat în această toamnă și se va dovedi prin amplele manifestări culturale comune, cum ar fi FILIT sau Reuniunea Teatrelor Românești”, a spus diplomatul.

Ambasadorul României a adăugat că este important să se înțeleagă faptul că Europa este un spațiu al toleranței și diversității, iar acest lucru se poate observa prin cultură.

„Toți cei interesați sunt invitați să cunoască cât mai multe lucruri despre alte culturi europene, să cunoască ce ne unește pe toți în această mare familie europeană”, a precizat Cristian-Leon Țurcanu.

La rândul său, ministrul Culturii al Republicii Moldova, Sergiu Prodan, a afirmat că învățarea limbilor străine înseamnă, de fapt, reziliența societății.

„Depunem și vom depune tot efortul ca atât limba română în Republica Moldova, în calitatea sa de pilon al identității noastre, cât și toate limbile europene și mondiale să asigure posibilitatea ca cetățenii să le cunoască, să le învețe”, a spus Sergiu Prodan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
23,24
Nori împrăștiați
Umiditate:64 %
Vint:3,6 m/s
Fri
22
Sat
22
Sun
18
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău