Ambasadorul Chinei la Washington: Nu ne așteptăm ca o reuniune să rezolve toate problemele cu SUA

  • 18 Martie 2021 11:59
Ambasadorul Chinei la Washington: Nu ne așteptăm ca o reuniune să rezolve toate problemele cu SUA

Ambasadorul Chinei în SUA, Cui Tiankai, a declarat, în ajunul unei importante întâlniri care va avea loc joi în Alaska între reprezentanți ai Beijingului și Washingtonului, că țara sa nu se așteaptă ca ''o singură reuniune să rezolve toate problemele dintre China și Statele Unite'', transmite EFE, preluat de Agerpres.

''Desigur că nu ne așteptăm ca o singură întâlnire să rezolve toate problemele dintre China și Statele Unite. De aceea nu avem așteptări prea mari și nici nu ne facem iluzii'', a spus Cui, citat de China Daily, oficiosul Partidului Comunist chinez.

În declarații făcute miercuri în fața presei de limbă chineză din SUA, Cui a reamintit linia roșie oficială de a nu ceda niciun milimetru în chestiuni ce țin de suveranitate, unitate națională sau integritate teritorială, chestiuni pentru care ''nu există spațiu'' nici pentru negocieri, nici pentru concesii.

Aceste trei teme-cheie pentru China au legătură, între altele, cu suveranitatea Taiwanului (revendicat de Beijing în pofida faptului că insula se autoguvernează din 1949), cu denunțurile privind încălcarea drepturilor omului în privința minorităților musulmane din regiunea Xinjiang (nord-vestul Chinei) și cu limitările la adresa libertății produse în ultimul an în Hong Kong.

''Dacă (Statele Unite) își închipuie că R. Chineză va ceda și va ajunge sub presiune la acorduri cu alte țări, sau că R. Chineză dorește să obțină rezultate la această întâlnire prin intermediul acceptării unor solicitări unilaterale, cred că trebuie să înceteze să se mai înșele, deoarece această atitudine nu va sfârși decât într-o fundătură'', a apreciat diplomatul chinez. ''Vom fi foarte clari în privința poziției noastre la această reuniune și nu ne vom angaja și nici nu vom face concesii în privința acestor chestiuni doar pentru a crea o așa-numită 'atmosferă'. Niciodată nu vom face așa ceva!'', a susținut înaltul diplomat chinez.

Cui Tiankai și-a exprimat speranța că ''ambele părți vor veni cu sinceritate și vor pleca cu o mai bună înțelegere despre celălalt''.

Pe de altă parte, într-o conferință de presă, purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Zhao Lijian, a declarat că subiectul unei potențiale întâlniri între președintele Chinei, Xi Jinping, și președintele SUA, Joe Biden, nu se află deocamdată pe agenda negocierilor care vor avea loc în Alaska, relatează Reuters. Însă în timpul dialogului, ambele părți pot discuta orice chestiune de interes comun, inclusiv schimburi la nivel înalt, a adăugat Zhao.

Reuniunea de joi din Alaska (stat în nord-vestul SUA) este prima întâlnire oficială între reprezentanți ai Beijingului și ai Washingtonului după sosirea la Casa Albă a președintelui Joe Biden, la 20 ianuarie. Din partea Chinei, delegația este condusă de reprezentantul Partidului Comunist chinez pentru afaceri externe, Yang Jiechi, și de către ministrul de resort, Wang Yi. Din partea SUA, delegația este condusă de secretarul de stat Antony Blinken și de consilierul președintelui Biden pentru probleme de securitate națională, Jake Sullivan. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău