Ambasadorii UE au lansat un mesaj video în care îndeamnă cetățenii R.Moldova să se vaccineze anti-COVID

  • 17 Noiembrie 2021 17:47
Ambasadorii UE au lansat un mesaj video în care îndeamnă cetățenii R.Moldova să se vaccineze anti-COVID

În contextul pandemiei COVID-19, ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene au transmis un mesaj video prin intermediul căruia încurajează cetățenii Republicii Moldova să se vaccineze împotriva COVID-19 și să respecte măsurile de sănătate publică. „Astfel, având în vedere numărul mare de cazuri infectare cu COVID-19, acest efort comun este esențial pentru a îmbunătăți rata de vaccinare în rândul oamenilor, fapt care ar putea salva vieți și ușura povara asupra sistemului de sănătate”, se menționează în comunicatul emis de grupul de ambasadori

„Eroi sunt cei care decid să se vaccineze și să aibă grijă de cei dragi. Pandemia nu a luat sfârșit, dar această luptă poate fi câștigată: să o facem împreună. Ambasadorii Uniunii Europene și ale statelor membre rezidente în Republica Moldova vă încurajează pe fiecare dintre voi, în spiritul Echipei Europa, să aveți grijă de sănătatea voastră și să vă vaccinați”, se spune în mesajul ambasadorilor din statele UE.

„Noi, Echipa Europa, vom continua să oferim sprijin cetățenilor acestei țări și sistemului de sănătate în lupta împotriva COVID-19. Pandemia nu s-a terminat! Trebuie să rămânem vigilenți și astfel facem un apel către toți să se vaccineze. Împreună putem învinge pandemia: Rămânem împreună mai puternici!”, a menționat Jānis Mažeiks, șeful Delegației UE în Republica Moldova.

Mesajul Ambasadorului Uniunii Europene a fost susținut de alți 16 ambasadori ai statelor membre ale UE și de șeful Băncii Europene de Investiții (BEI). Toți au încurajat oamenii să continue să fie vigilenți și să respecte măsurile de protecție: să poarte măști, să păstreze distanța fizică și să se vaccineze. De asemenea, aceștia au menționat că „solidaritatea este cea mai importantă valoare în aceste vremuri dificile, când țara se confruntă cu un nou val de infecții și decese provocate de COVID-19”. Cu această ocazie, reprezentanții misiunilor diplomatice reconfirmă sprijinul Echipei Europa pentru Republica Moldova pentru toată perioada pandemiei și continuă să rămână aproape de cetățeni prin intermediul suportului oferit, inclusiv cel pe termen lung pentru redresarea economiei și a țării în general.

Inițiativa Echipa Europa reprezintă efortul comun al Uniunii Europene și al statelor membre ale UE în a oferi sprijin în contextul pandemiei COVID-19 ca și răspuns la nevoile majore ale țărilor partenere. Răspunsul Echipei Europei este unul global și se axează pe trei priorități: sprijin în cazurile de urgență; sprijin în domeniile de sănătate, de aprovizionare cu apă și sanitație, sisteme de alimentare; sprijin pentru redresarea socio-economică pentru țările partenere ca acestea să își revină și să se concentreze pe o redresare durabilă, ecologică și digitală.

În Republica Moldova, Echipa Europa a oferit sprijin permanent pentru țără și cetățenii ei în timpul pandemiei COVID-19, pentru a depăși impactul pe care l-a avut asupra vieții oamenilor și asupra economiei țării. Pentru următorii trei ani, UE a anunțat pentru Republica Moldova un Plan de redresare economică în valoare de 600 de milioane de euro, pentru a promova investițiile și a sprijini redresarea cetățenilor afectați de pandemia COVID-19. Planul de redresare face parte din inițiativa Echipa Europa și se va concentra pe cinci piloni cheie: asistență pentru îmbunătățirea managementului finanțelor publice și a guvernanței economice; sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM) pentru a le ajuta pe acestea să exporte produsele în UE și să devină mai competitive pe piață prin creșterea capacităților digitale și ecologice; investiții în conexiunile rutieră și feroviară; precum și eficiența energetică pentru reducerea emisiilor; crearea locurilor de muncă. Totodată, Planul va stimula educația și capacitatea de angajare a oamenilor și va sprijini reformele structurale în sectorul justiției și în lupta împotriva corupției.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău