Ministrul Energiei, întrevedere cu ambasadorii statelor UE. Victor Parlicov a explicat scenariile pe care Guvernul le ia în calcul pentru iarna viitoare
-
14 Septembrie 2023 19:11
În cadrul unei întrevederi cu ambasadorii statelor membre UE la Chișinău, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a explicat scenariile pe care le ia în calcul Guvernul Republicii Moldova pentru a se pregăti de iarna viitoare. De asemenea, a răspuns la întrebări legate de separarea operatorului sistemului de transport de gaze, precum și la cele conexe auditului datoriilor istorice ale Moldovagaz către Gazprom.
Pentru a reuși să reducă tarifele la gaze în următorul sezon de încălzire, Ministerul Energiei a insistat pe achiziții de volume considerabile de gaze vara, când sunt prețurile mai bune decât în plin sezon rece. O parte din gaz a fost cumpărat și stocat în Ucraina și România, alte cantități au fost contractate sau urmează.
În context, ministrul Victor Parlicov a informat că se înscrie și dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) de miercuri, 13 septembrie, care prevede că în scopul asigurării securității energetice, dar și pentru a asigura consumatorii cu gaz la prețuri accesibile, va fi suplimentată capacitatea coridorului transbalcanic.
Din luna decembrie anul trecut, Republica Moldova pe malul drept al râului Nistru consumă doar gaze non-rusești, transportate de regulă pe coridorul transbalcanic în regim revers (Grecia, Bulgaria, România). Pentru că acum există un interes sporit pentru această nouă rută din partea mai multor operatori, iar volumul este limitat, CSE a intervenit în sensul suplimentării capacității de gaze transportate, iar până la 1 noiembrie, cu titlu de excepție, această capacitate nouă creată va fi utilizată de Energocom.
„Noi creștem capacitatea și vom plăti o parte din costuri. Decizia nu va afecta înțelegerile dintre traderi pentru capacitatea existentă. Vom simplifica procedurile vamale și vom fi bucuroși ca ulterior această nouă rută să fie utilizată de alți participanți pe piață”, a afirmat ministrul Energiei. Pentru perspective pe termen lung, Victor Parlicov a spus că ministerul își propune să avanseze pe proiectele de interconexiune energetică cu România, pentru a reduce din dependența de Centrala de la Dnestrovsk, electrificarea în general, inclusiv electrificarea transportului. Acumulatorul unei mașini electrice poate asigura cu energie o gospodărie casnică timp de o săptămână - o săptămână și jumătate. Ne gândim să subvenționăm montarea invertoarelor în cazul gospodăriilor care vor vrea să treacă la mașină electrică. Cu cât mai multe mașini electrice vom avea, cu atât vom crește consumul, care acum pentru noi este o constrângere, și vom putea integra în rețea mai multă energie regenerabilă”, a oferit detalii ministrul Parlicov.
Ambasadorul UE în Republica Moldova, Janis Mazeiks, a remarcat progresele făcute în ultimul an în sectorul energetic. De asemenea, a spus că toate aspectele legate de transpunerea acquis-ului UE în ceea ce privește mobilitatea electrică pot fi gestionate în sfera comunității energetice.