Ambasador de compromis la Moscova (Adevărul)

  • 15 Noiembrie 2012 13:36
Ambasador de compromis la Moscova (Adevărul)

Ambasador de compromis la Moscova, titrează Adevărul.

 Viitorul  ambasador în Federația Rusă, Andrei Galbur,este un diplomat de carieră și nu reprezintă interesele niciunui partid. Astfel, analiștii cred că partidele din Alianță au vrut să evite monopolizarea acestei funcții. Totodată, experții  îi prezic un mandat dificil, cu multe provocări.

Adevărul scrie că în dosarul lui Alexandru Bejan, elevul de la liceul românesc de la Tiraspol acuzat de terorism de așa-zisele autorități transnistrene, există probe ce demonstrează că băiatul nu este autorul scrisorii care a pus pe jar miliția separatistă. Specialiștii de la Universitatea Națională „I.I. Mecinikov“ din Odesa, au efectuat o expertiză psiholingvistică și au constatat că scrisoarea de amenințare pe adresa șefului miliției orășenești a fost scrisă de altcineva, nu de Alexandru.  

Reforma școlilor: între optimism și risc de dispariție, alt subiect din Adevărul.  Noua modalitate de finanțare a instituțiilor de învățământ, ce va fi implementată de la 1 ianuarie, este văzută diferit de profesori. Toate școlile vor trece la autofinanțare. Acestea vor primi bani în funcție de numărul de elevi. Din acești bani, directorii vor trebui să asigure procesul de învățământ, să înnoiască baza tehnico-materială și să achite salariile profesorilor și angajaților auxiliari. Șefii din Educație îi asigură pe dascăli că nu vor rămâne fără salarii.

Constantin Tănase îl invită pe ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, la o discuție constructivă, după ce acesta a declarat că în presa moldovenească se atestă o tendință de a arăta Republica Moldova ca fiind o țară săracă. Editorialistul de la Timpul observă că într-o țară agrară cum e Republica Moldova, presa noastră cu adevărat acordă prea puțină atenție problemelor țărănimii, fermierilor, satului moldovenesc, în definitiv. Totodată, autorul subliniază că ministerul condus de dl Bumacov are un rol aparte, un rol foarte important, în a mobiliza și a motiva presa să se întoarcă cu fața spre sat și țăran, spre „istoriile de succes”.

Timpul amintește în ediția de astăzi declarația șefului „comisiei pentru politică externă” a așa-zisului soviet suprem de la Tiraspol, Dmitri Soin, care spunea că „Luna de miere” a relațiilor moldo-transnistrene a luat sfârșit și urmează o toamnă rece”. Publicația se întreabă despre ce fel de rezolvare a conflictului transnistrean putem vorbi când până și mierea are gust amar de plumb și praf de pușcă?

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,66 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău