Ambasadoarele SUA, Canadei și Marii Britanii, convocate la MAE rus pentru ''ingerință'' în politica internă a Rusiei

  • 18 Aprilie 2023 19:19
Ambasadoarele SUA, Canadei și Marii Britanii, convocate la MAE rus pentru ''ingerință'' în politica internă a Rusiei

Ministerul rus de Externe le-a convocat marți pe ambasadoarele SUA, Canadei și Marii Britanii, pentru a le atrage atenția asupra acțiunilor acestora de "ingerință" în afacerile interne ale Rusiei, care le-ar putea atrage expulzarea din această țară, după ce ele au condamnat în comun sentința împotriva unui opozant rus, venind împreună în fața tribunalului, relatează agențiile Reuters și AFP.

Opozantul Vladimir Kara-Murza, care deține dublă cetățenie, rusă și britanică, a fost condamnat luni de un tribunal rus la 25 de ani de închisoare, sentință pe care Occidentul o consideră motivată politic. În vârstă de 41 de ani, Kara-Murza a făcut lobby pe lângă guvernele occidentale să impună sancțiuni împotriva Rusiei și unor responsabili ruși pentru încălcarea drepturilor omului și s-a manifestat împotriva campaniei militare ruse în Ucraina.

Ministerul rus de Externe le-a acuzat pe cele trei ambasadoare de "ingerință grosolană în afacerile interne ale Rusiei și de activitate incompatibilă cu statutul lor diplomatic", după ce ele au apărut împreună în fața camerelor TV pe treptele tribunalului din Moscova care l-a judecat pe Kara-Murza și au condamnat acolo verdictul instanței. Ambasadoarea britanică, Deborah Bronnert, a vorbit chiar în limba rusă, sperând că televiziunile ruse vor fi astfel încurajate să-i difuzeze mesajul.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a amintit după acest episod că diplomații străini, inclusiv cele trei ambasadoare, care se amestecă în afacerile interne ale Rusiei riscă expulzarea. "Orice acțiune din partea Statelor Unite, Marii Britanii și Canadei menită să incite la discordie și dușmănie în țara noastră va fi abordată în modul cel mai decisiv, și diplomații implicați în această activitate subversivă vor fi expulzați din Rusia", a indicat Zaharova. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău