Ambasadoarea Venezuelei pe lângă UE, declarată 'persona non grata'

  • 26 Februarie 09:14
Ambasadoarea Venezuelei pe lângă UE, declarată 'persona non grata'

Uniunea Europeană a declarat-o "persoan non grata" joi pe ambasadoarea Venezuelei pe lângă Uniune, ca răspuns la decizia Caracasului de a o expulza pe ambasadoarea UE, se arată într-un comunicat oficial, citat vineri de France Presse.

"Acesta este un răspuns la decizia guvernului venezuelean de a o declara persona non grata pe șefa delegației UE în Venezuela", potrivit comunicatului Consiliului European.

UE consideră această acțiune "complet nejustificată și contrară obiectivului Uniunii de a dezvolta relații și construi parteneriate în țări terțe", se precizează în comunicat.

Ambasadoarea Venezuelei pe lângă UE, Claudia Salerno Caldera, reprezintă de asemenea interesele țării sale în Belgia și Luxemburg.

UE nu poate expulza un diplomat întrucât această competență revine țării gazdă, în acest caz Belgia. Unanimitatea statelor membre este necesară pentru expulzarea șefului unei misiuni diplomatice pe lângă Uniune, amintește AFP.

"Am apărat Venezuela gestionând relația cu Uniunea Europeană cu sobrietate și respect. Dar independența și suveranitatea patriei noastre nu sunt negociabile", a scris dna Salerno pe Twitter.

UE a cerut miercuri guvernului venezuelean "să revină" la decizia de expulzare a ambasadoarei sale la Caracas, portugheza Isabel Brilhante Pedrosa. Răspunzând la o altă rundă de sancțiuni europene impuse luni, autoritățile venezuelene i-au acordat 72 de ore pentru a părăsi țara.

Ambasadoarea UE la Caracas fusese deja declarată persona non grata în iulie 2020 ca represalii pentru sancțiuni europene. Guvernul Venezuelei a revenit apoi asupra deciziei.

Cei 27 au sancționat luni 19 înalți oficiali ai regimului lui Nicolas Maduro pentru rolul lor în acte și decizii care, potrivit acestora, subminează democrația și statul de drept în Venezuela.

Această măsură ridică la 55 numărul total de responsabili și înalți oficiali ai guvernului venezuelean sancționați de UE (interzicerea călătoriilor și înghețarea activelor pe teritoriul Uniunii).

UE nu recunoaște nicio legitimitate a președintelui Nicolas Maduro și nu a recunoscut rezultatele alegerilor legislative care au avut loc în decembrie 2020. UE susține fosta Adunare Națională, considerat a fi singurul organism ales în mod democratic în Venezuela, și pe Juan Guaido, președinte.

Venezuela a devenit în 2017 prima țară din America Latină care a fost sancționată de UE.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:7,72 m/s
Wed
25
Thu
26
Fri
25
Sat
25
Sun
22

Curs oficial BNM 24 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6495 0.0123
USD 17.7143 -0.0284
RON 4.3942 0.0033
UAH 0.6459 0.0001
RUB 0.2412 0.0002
Arhivă Radio Chișinău