Ambasadoarea SUA la NATO: Marea întrebare este dacă Putin decide să trimită trupe spre Kiev

  • 12 Iulie 2022 16:58
Ambasadoarea SUA la NATO: Marea întrebare este dacă Putin decide să trimită trupe spre Kiev

O întrebare importantă legată de viitorul războiului din Ucraina este dacă președintele rus, Vladimir Putin, "chiar dacă nu are capacitățile necesare, va decide să trimită trupe spre Kiev, din nou", a declarat, marți, ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, transmite Agerpres.

Aflată în vizită la București, ea a vorbit, la o masă rotundă cu jurnaliști români, despre schimbul de informații legate de planurile Federației Ruse de a invada Ucraina, despre rezultatele Summitului NATO de la Madrid, dar și despre rolul României în regiune, în actualul context de securitate.

Smith a punctat că SUA au decis devreme, spre finalul anului trecut, să facă schimb "intens" de intelligence, în premieră, cu aliații și partenerii, ca să existe "aceeași imagine a situației" și "aceleași planuri de intervenție pentru un posibil război în Ucraina".

"Am făcut asta în octombrie, noiembrie, decembrie (anul trecut - n.r.), până spre finalul lui februarie. Într-o măsură, aceasta a fost partea ușoară, de predicție. Vedeam 150.000 de trupe ruse care înaintau către granițele Ucrainei, 30.000 de trupe care intrau în Belarus, am văzut deplasări de spitale de campanie. A devenit clar că se pregăteau pentru o invazie în adevăratul sens al cuvântului", a detaliat diplomatul.

Ea a mărturisit că, dincolo de efortul de obținere de informații, "ce a urmat a fost mai greu, deoarece, odată ce au intrat în țară, nu puteai decât să încerci să calculezi care sunt planurile lui Putin".

Julianne Smith a prezentat o analiză a evoluției agresiunii împotriva Ucrainei și a vorbit despre provocările din viitor în acest context.

"Ce am învățat din comportamentul lui a fost că există o diferență între posibilitățile și intențiile ruse. Rusia a crezut că va intra în Kiev și va cuceri Ucraina în câteva zile. Nu a putut face asta din lipsă de mijloace și pentru că forțele ucrainene au fost extraordinare în lupta lor împotriva agresiunii ruse. Deci, Rusia a trebuit să renunțe la țelul inițial, s-a concentrat pe estul Ucrainei și acum marea întrebare este nu doar legată de cum se va încheia acest război, despre când va opri Rusia agresiunea asupra Ucrainei, ci și despre ce se va întâmpla de acum înainte. Oare Putin, chiar dacă nu are capacitățile necesare, va decide să trimită trupe spre Kiev, din nou? Aceasta este o întrebare pentru răspunsul căreia mulți ar vrea să știe ce este în mintea lui, care este strategia, dar colaborăm cu aliații noștri, departe de scena publică, colaborăm cu forțele militare, cu partenerii din regiune, cu ucrainenii pentru a evalua atât forța ucrainenilor de a lupta împotriva agresiunii ruse, cât și pentru a anticipa mișcările rușilor pe mai departe", a explicat Smith.

Legat de recentul Summit NATO de la Madrid, ambasadoarea SUA a subliniat că "Alianța a trebuit să își adapteze doctrina, strategia, postura și chiar componența din cauza acțiunilor Rusiei". "Așadar, eu cred că Alianța are în prezent abordarea perfect adecvată și Conceptul Strategic reflectă mediul în care ne aflăm astăzi", a completat ea.

Julianne Smith a amintit că în Conceptul Strategic actual NATO se referă la Marea Neagră "în mod clar ca la o zonă de interes pentru Alianță".

"Este un aspect nou și este important pentru Alianță, pe lângă a scoate în evidență agresiunea rusă și ce se întâmplă în Ucraina, să se concentreze pe regiuni individuale precum Marea Neagră, unde Alianța vrea să aducă mai multe forțe, să organizeze antrenamente și exerciții, unde intenționează să fie mai multe vizite la nivel înalt", a transmis ea.

Smith a calificat drept "un moment important" anunțul președintelui Joe Biden de la Summitul de la Madrid privind dislocarea suplimentară de efective militare americane în România la nivelul unei brigăzi de luptă. În prezent, în România sunt dislocați aproximativ 3.000 de militari americani, prin rotație, a indicat ambasadoarea SUA la NATO.

Ea a evidențiat că fiecare țară membră a NATO acordă, în acest moment, o formă de ajutor Ucrainei. "Avem aliați care au dorit să ofere doar ajutor umanitar, alții acordă ajutor financiar și mulți acordă ajutor militar. Unii aliați oferă toate aceste tipuri de ajutor", a arătat Julianne Smith.

Ambasadoarea SUA la NATO a remarcat modul în care au fost primite în țara noastră persoanele care au fugit de războiul din Ucraina.

"Am fost impresionată în mod special de căldura cu care România a primit refugiații, sute de mii de persoane, cred că peste un milion au trecut granița în România. Suntem profund recunoscători pentru acest sprijin și susținem rolul fruntaș al României în Alianță de a se asigura că NATO susține Ucraina în lupta sa împotriva agresiunii ruse", a menționat ambasadoarea SUA la NATO. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău