Ambasadoarea R. Moldova la Uniunea Europeană, Daniela Morari: Negocierile încep cu primul cluster - pe justiție și stat de drept
-
15 Decembrie 2023 12:54
Susținerea politică pe care a primit-o R. Moldova din partea Uniunii Europene va asigura un echilibru ce va permite Chișinăului să se miște înainte, a declarat Ambasadoarea R. Moldova la Uniunea Europeană, Daniela Morari, într-un interviu oferit corespondentei Radio Chișinău la Bruxelles, Ala Boțan.
Ambasadoarea R. Moldova la Bruxelles a explicat într-un interviu pentru Radio Chișinău ce etape urmează după decizia de deschidere a negocierilor. Conform metodologiei noi, negocierile încep cu primul cluster - pe justiție și stat de drept, a explicat ambasadoarea Daniela Morari.
Ea a subliniat că, în primul rând, este vorba de radiografierea cadrului legal al Republicii Moldova, așa numitul screening, pentru a putea prelua întreaga legislație comunitară.
„Înțelegând unde suntem, și obiectivul nostru este să devenim membu al UE, acest lucru va arăta clar care este partea lipsă și cum, gradual, ar trebui să ne pregătim pentru a prelua întregul aquis comunitar, întreaga legislație UE, și care vor pozițiile de negocieri atât ale R.Moldova, cât și ale UE”, a menționat ambasadoarea Daniela Morari.
Reprezentanta R. Moldova la Bruxelles a precizat că, potrivit noii metodologii europene, negocierile vor începe cu domeniul justiției și statului de drept.
Ea a menționat că, doar pe parcursul anului curent, Chișinăul a aderat la 10 acorduri comunitare, pe diverse domenii, și își propune să identifice cât mai multe oportunități și programe europene la care să participe în continuare.
„Acesta este viitorul, adică așa cum se lucrează la nivelul UE. De aceea, cu cât mai repede vom începe și vom înțelege cum funcționează aceste programe, cu atât mai multe țanse vom avea (atunci când va fi momentul să contribuind și cu cotezații) să beneficiem de participările nemijlocite”, a mai adăugat ambasadoarea Daniela Morari.
Consiliul European a decis aseară începerea negocierilor de aderare cu R.Moldova și Ucraina, o decizie considerată istorică de oficialități occidentale, dar și de cele de la Chișinău și Kiev.