Ambasadoarea americană la ONU: Nu există „nicio îndoială” că Rusia a fost implicată în alegerile din SUA

  • 03 Aprilie 2017 12:11
Ambasadoarea americană la ONU: Nu există „nicio îndoială” că Rusia a fost implicată în alegerile din SUA

Încă un oficial numit de președintele american Donald Trump rupe rândurile și evocă o interferență a Kremlinului în alegerile prezidențiale din SUA de anul trecut: ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, a afirmat că nu există "nicio îndoială" că Rusia a fost implicată în aceste alegeri, relatează luni cotidianul britanic The Independent.

"Sigur, cred că Rusia a fost implicată în alegeri. Nu încape nicio îndoială", a declarat Nikki Haley pe postul de televiziune ABC News. "Și cred că într-un final va trebui să se ia măsuri în privința Rusiei și să se facă cunoscut acest lucru. Nu vrem ca alte țări să se implice în procesul electoral american", a adăugat ea, scrie AGERPRES.

Această poziție contrastează clar cu cea adoptată de superiorii ei ierarhici: Donald Trump a respins vehement informațiile că el sau echipa sa ar fi avut vreo legătură cu Moscova. Deși într-un final a recunoscut că este posibil ca în spatele piratării corespondenței electronice a liderilor democrați, petrecută anul trecut înaintea convenției naționale a partidului, să se fi aflat agenți ruși, Trump a insistat că acest lucru nu a influențat rezultatul alegerilor.

Liderul de la Casa Albă și-a continuat atacurile necruțătoare împotriva organizațiilor de media care relatează despre posibila implicare a Rusiei. La sfârșitul săptămânii trecute, Trump a transmis pe Twitter că "Aceleași Media de Știri False care susțineau că Trump nu poate să câștige insistă acum cu făcătura cu Rusia. Invenție în totalitate! În realitate este vorba de MONITORIZARE și SCURGERI de informații! Găsiți-i pe autori" — a îndemnat el.

Totuși, amintește The Independent, atât CIA (Agenția centrală de informații a SUA), cât și FBI (poliția federală) au conchis în decembrie 2016 că Rusia a încercat să intervină în alegerile din SUA, iar la o audiere desfășurată luna trecută în Congres directorul poliției federale James Comey a confirmat că serviciul său de informații anchetează dacă au existat legături între Kremlin și echipa de campanie a lui Donald Trump.

În februarie, generalul Michael Flynn, abia numit de Trump consilier pentru securitatea națională, a fost nevoit să demisioneze la doar trei săptămâni petrecute în acest post după ce s-a aflat că a omis să declare că s-a întâlnit cu oficiali ruși în timpul campaniei.

Nikki Haley, numită ambasadoare în ianuarie de noul președinte american, a mai afirmat pe ABC News că nu există nicio contradicție între atitudinea ei dură și poziția indulgentă față de Rusia pe care pare să se plaseze Donald Trump. Fosta guvernatoare a statului Carolina de Sud a mărturisit că președintele i-a spus "nu o dată" să "nu mai critice Rusia" în legătură cu probleme ca anexarea Crimeii și acțiunile din Ucraina și Siria. Ea a ținut să sublinieze că în momentul de față nu există nicio relație de "dragoste sau altceva" cu Rusia, care înțelege că SUA sunt pe cale să-și recupereze "forța și vocea", și a dat asigurări că ONU salută "revenirea SUA la conducere".

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău