Ambasada SUA de la Chișinău își exprimă îngrijorarea în legătură cu decizia Adunării Generale a Judecătorilor privind revocarea mandatelor membrilor CSM

  • 01 Octombrie 2019 12:00
Ambasada SUA de la Chișinău își exprimă îngrijorarea în legătură cu decizia Adunării Generale a Judecătorilor privind revocarea mandatelor membrilor CSM

Ambasada SUA de la Chișinău își exprimă îngrijorarea în legătură cu decizia Adunării Generale a Judecătorilor, din 27 septembrie, privind revocarea mandatelor membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit unui comunicat al ambasadei, Statele Unite continuă să susțină și să monitorizeze îndeaproape eforturile de reformare și consolidare a sistemului justiției din Republica Moldova.

„Suntem îngrijorați de anunțurile conform cărora recenta decizie a Adunării Generale Extraordinare a judecătorilor de revocare a judecătorilor Consiliului Superior al Magistraturii nu a respectat procedura legală și ar fi avut scopul blocării reformelor necesare – inclusiv verificarea independentă a judecătorilor și procurorilor, sau de protejare de urmărirea penală a judecătorilor acuzați de corupție”, susțin reprezentanții diplomației americane de la Chișinău. 

De asemenea, ambasada SUA subliniază că cetățenii Republicii Moldova merită un sistem al justiției care să tragă la răspundere toate persoanele – inclusiv cele din cadrul sistemului – pentru orice acte criminale sau de corupție.

„Încurajăm judecătorii și procurorii din Republica Moldova să respecte principiile statului de drept, să faciliteze o mai mare transparență în cadrul sistemului, și să susțină eforturile care îi vor responsabiliza pe judecători, procurori și oficiali pentru acțiunile lor. Asemenea măsuri vor spori încrederea publicului într-un sistem de justiție care lucrează în folosul tuturor cetățenilor Republicii Moldova”, se mai arată în comunicat. 

Amintim că membrii Consiliului Superior al Magistraturii au depus ieri, 30 septembrie, o contestație, prin care cer anularea hotărârii Adunării Generale a Judecătorilor prin care le-au fost revocate mandatele, argumentând că aceasta a fost luată cu încălcarea prevederilor legale. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău