Ambasada SUA a explicat de ce diplomații americani au ajuns la Severodvinsk

  • 18 Octombrie 2019 12:04
Ambasada SUA a explicat de ce diplomații americani au ajuns la Severodvinsk

Diplomații americani călătoresc pe teritoriul Rusiei pentru a înțelege mult mai bine această țară - susțin surse diplomatice din cadrul Ambasadei Statelor Unite la Moscova, citate de Agenția de presă RIA NOVOSTI, comentând astfel vizita diplomaților americani în orașul Severodvinsk.

"Exact așa cum diplomații ruși călătoresc în Statele Unite pentru a afla mai multe despre țara în care se află, la fel și diplomații noștri călătoresc prin Rusia pentru a cunoaște mai bine această țară" - a explicat purtătorul de cuvânt al ambasadei americane Rebecca Ross. Ea a mai subliniat că aceasta este, de fapt, o uzanță absolut firească, care face parte din activitatea diplomatică.

Ministerul rus al Afacerilor Externe a anunțat joi că a transms o notă de protest Washingtonului în legătură cu incidentul în care sunt implicați trei diplomați americani care au fost coborâți dintr-un tren la Severodvinsk, oraș situat în nord-vestul Rusiei.

Amintim că trei diplomați americani au fost arestați luni în orașul cu regim închis Severodvinsk, situat în nord-vestul Rusiei, unde pe 8 august 2019 a avut loc un accident cu caracter nuclear, în urma testării motorului unei rachete cu propulsie nucleară pe poligonul Nenoksa, care este locul de testare a rachetelor de croazieră și balistice lansate de pe submarine. Informațiile despre acest incident sunt contradictorii, fapt care stârnește îngrijorare. Simultan cu explozia respectivă, s-a înregistrat o creștere de 16 ori - un vârf de nivel - a radiațiilor gamma. Agenția nucleară rusă Rosatom a anunțat atunci că a pierdut cinci specialiști în accidentul care a avut loc în timp ce aceștia ofereau asistență de inginerie și tehnică la o sursă de energie izotopică a unui motor de rachetă. "Cinci persoane și-au pierdut viața și alte trei au fost rănite, în urma exploziei unei rachete la un poligon din regiunea arctică a Rusiei" - a anunțat compania nucleară de stat Rosatom, în luna august. Aceasta a precizat că accidentul s-a produs în timpul testării unui motor cu combustibil lichid.

Poligonul Nenoksa al Marinei Militare Ruse, unde a avut loc accidentul, este folosit pentru toate tipurile de rachete din dotarea marinei sovietice, inclusiv cele nucleare, ceea ce a dat naștere la îngrijorări ale populației locale. Obiectivul militar este situat pe malul Mării Albe, fiind înconjurat de zeci de kilometri de mlaștină și de pădure sălbatică. Poligonul este situat la 40 de km de Severodvinsk și la aproximativ 100 de km de Arhanghelsk. El a fost fondat în anul 1954. Din acel an și până în momentul de față, aici au fost efectuate peste 2.500 de lansări de rachete balistice și de rachete de coazieră. Potrivit afirmațiilor experților militari ruși, aici au fost practic testate aproape toate rachetele create pentru armată și pentru Marina Militară Rusă.
În luna decembrie 2015, pe acest poligon a mai avut loc un incident. Un segment dintr-o rachetă de croazieră s-a desprins și a căzut peste un imobil dintr-o localitate, provocând serioase pagube materiale. Din fericire, nu s-au înregisterat victime și nici răniți. Militarii au precizat atunci că, de regulă, înainte de a efectua teste, populația din zonă este evacuată.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău