Ambasada Poloniei la Chișinău susține două concursuri pentru tinerii artiști

  • 18 Noiembrie 2016 10:11
Ambasada Poloniei la Chișinău susține două concursuri pentru tinerii artiști

Zeci de tineri talentați din Republica Moldova au participat la două concursuri culturale organizate de Ambasada Poloniei în Moldova al patrulea an consecutiv.

Tinerii preocupați de arte plastice au participat la expoziția-concurs „Jan Alojzy Matejko”, iar muzicienii – la concursul pianiștilor „Ignacy Paderewski”, transmite IPN.

Expoziția-concurs „Jan Alojzy Matejko” a fost vernisată în holul Filarmonicii naționale „Serghei Lunchevici”, joi, 17 noiembrie, și va fi deschisă publicului până pe 27 noiembrie. Aceasta conține peste 100 de lucrări efectuate de 95 de participanți de la șapte instituții de învățământ din Moldova.

Concursul are patru categorii – pictură, grafică, artă decorativă și sculptură. La pictură primele trei locuri au fost ocupate de Mădălina Casian, Carmen Craciun, Xenia Dermenji. La categoria grafică pe primele trei locuri s-au clasat Cătălin Sandu, Sorina Ursu, Valeria Mogâldea. Premiile pentru sculptură au fost ridicate de Pavel Obreja, Alexei Vidrașcu și Serghei Crijanovschii. La categoria artă decorativă premiile au revenit Elenei Carauș, lui Andrei Șcaterman și Alionei Aramă.

La concursul pianiștilor „Ignacy Paderewski” pe primul loc s-au clasat Nicoleta Condrea, Elizaveta Coroli și Bogdana-Alexandra Grecova, pe locul doi – Anastasia Ostrovscaia, iar pe locul trei – Andrada Scaun și Ecaterina Mocreac.

Gazda concursurilor, directoarea Filarmonicii naționale, Svetlana Bivol, a remarcat că este de apreciat faptul că Ambasada Poloniei consecvent susține aceste concursuri, iar interesul pentru ele crește de la an la an și aceasta se vede prin numărul impresionant de participanți.

Ambasadorul polonez în Moldova, Artur Michalski, a subliniat faptul că cei doi oameni de cultură, Jan Alojzy Matejko și Ignacy Paderewski, sunt adevărații ambasadori ai Poloniei peste hotarele țării. Diplomatul a accentuat că aceste concursuri se organizează anual la mijlocul lunii noiembrie, când Polonia își sărbătorește obținerea independenței după ce a fost subjugată de mai bine de un secol. Artur Michalski a comunicat celor prezenți că Jan Alojzy Matejko a trăit în perioada când Polonia era capturată și prin tablourile sale promova istoria țării, iar picturile acestuia au susținut spiritul de libertate al poporului polonez.

Victoria Melnic, rectora Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, a evidențiat susținerea enormă a Ambasadei Poloniei remarcând că cele două concursuri nu sunt unicele acțiuni sprijinite de polonezi pentru dezvoltarea culturii din Moldova. Astfel, săptămâna viitoare la AMTAP va fi organizat un masterclass pentru tinerii plasticieni susținut de specialiști polonezi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău