Ambasada Japoniei în Moldova și UNHCR fac totalurile concertelor la pian „Solidarity Moldova”

  • 27 Octombrie 2022 18:30
Ambasada Japoniei în Moldova și UNHCR fac totalurile concertelor la pian „Solidarity Moldova”

În seara de 26 octombrie 2022, pianistul Tempei Nakamura, își încheie turneul de bunăvoință „Solidarity Moldova” cu un recital la pian la Chișinău. În timpul vizitei în Republica Moldova din acestă săptămână, Tempei Nakamura s-a întâlnit cu cei recent forțați să-și părăsească casele, iar prin intermediul muzicii solicită sprijinul global pentru refugiați.

În declarațiile care au marcat sosirea sa în Moldova, Tempei Nakamura a menționat: „Sunt aici, în Moldova, întâlnind oameni pe care războiul din Ucraina i-a forțat să-și părăsească casele. De-a lungul anilor am avut șansa să cânt muzică în multe țări, inclusiv în Ucraina, mă bucur că am avut șansa să cânt pentru oamenii din Moldova și refugiații veniți din Ucraina”.

Tempei Nakamura se află în Moldova, începând de duminică, 23 octombrie, timp în care s-a întâlnit cu refugiații care și-au părăsit casele din cauza războiului, ascultându-le istoriile și interpretând muzică pentru ei, dar și pentru comunitatea locală.

Primele întâlniri și recitaluri le-a avut la Cahul. Acolo a evoluat la Palatul de Cultură din Cahul pentru refugiați și comunitatea locală, fiind prezenți și primarul orașului Cahul, Nicolae Dandiș, ambasadorul Japoniei în Moldova, Excelența Sa, Yoshihiro Katayama, și reprezentații Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR), se arată în comunicat.

„Cunoaștem cu toții precum că Moldova este țara în care Guvernul și oamenii imediat, după izbucnirea războiului, au început să primească și să găzduiască oamenii din Ucraina. Din acest motiv, de data aceasta, Tempei și-a dorit să susțină un șir de recitaluri de pian în Republica Moldova. Cu această ocazie doresc să exprim încă o dată respectul nostru cel mai înalt față de acei moldoveni cu inimă caldă care continuă să se dedice pentru această cauză nobilă”, a spus Excelența Sa Yoshihiro Katayama, Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova.

Apoi, luni, 24 octombrie, pianistul s-a întâlnit cu persoane refugiate într-unul din Centrele de Acomodare pentru refugiați, înainte de a susține un scurt concert improvizat pentru un grup de copii și părinți la Centrul Comunitar 151. Acest Centru este susținut de Agenția ONU pentru Refugiați împreună cu partenerii A.O. LAOLALTĂ și centrul de Drept al Avocaților și are la bază furnizarea serviciilor comunitare și juridice pentru refugiați și comunitatea locală 

De asemenea, marți, 25 octombrie, Nakamura Tempei, Ambasadorul Japoniei în Moldova, Excelența Sa Yoshihiro Katayama, a vizitat refugiații din Bălți, fiind însoțiți de UNHCR. Al doilea recital de bunăvoință al lui Nakamura a avut loc la Palatul de Cultură Bălți.

În cele din urmă, pe 26 octombrie, Nakamura a evoluat la Sala cu Orgă, Chișinău. Evenimentul a marcat finalul turneului de bunăvoință „Solidarity Moldova”, care a fost organizat de Ambasada Japoniei în Moldova și Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR). Nakamura a evoluat în fața unei mulțimi de refugiați, reprezentanți ai Guvernului, corpului diplomatic, membrii agențiilor ONU, comunitatea umanitară și publicul larg.

„Muzica nu cunoaște hotare”, a spus Francesca Bonelli, Reprezentanta UNHCR în Moldova „Are puterea de a conecta oamenii forțați să treacă granițele în căutarea siguranței, cu puținul pe care l-au luat cu ei. Muzica poate, de asemenea, să întărească sentimentul de unitate și solidaritate și ne spune că putem să ne unim și să lucrăm pentru a sprijini refugiații

Japonia se numără printre cei mai importanți donatori ai UNHCR care sprijină furnizarea ajutorului umanitar și provizii de urgență pentru refugiații din Moldova. Agenția ONU pentru Refugiați și partenerii contribuie la sprijinirea și protejarea celor mai vulnerabili refugiați, inclusiv prin îngrijire specializată pentru femei, copii, vârstnici și cei cu nevoi speciale.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:0 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău