Ambasada Azerbaidjanului în R. Moldova a emis o declarație în legătură cu evenimentele din 20 ianuarie 1990, când armata sovietică a comis un masacru împotriva populației pașnice, inclusiv copii, femei și bătrâni

  • 19 Ianuarie 15:50
Ambasada Azerbaidjanului în R. Moldova a emis o declarație în legătură cu evenimentele din 20 ianuarie 1990, când armata sovietică a comis un masacru împotriva populației pașnice, inclusiv copii, femei și bătrâni

Ambasada Republicii Azerbaidjan la Chișinău a emis o declarație în contextul împlinirii a 34 de ani de la evenimentele din 20 ianuarie 1990 din Baku, când armata sovietică a reprimat protestele azerilor, fapt ce s-a soldat cu multiple victime. Potrivit declarației, evenimentele respective „au devenit un simbol al luptei pentru libertatea și independența Azerbaidjanului”, transmite MOLDPRES cu referire la Ambasada azeră.

„În noaptea din 19 spre 20 ianuarie 1990, la ordinul conducerii URSS, ca urmare a agresiunii militare a unităților armatei sovietice și a forțelor speciale, precum și contingentului de trupe interne, împotriva populației pașnice, inclusiv copii, femei și bătrâni, au fost comise masacre în Baku, Sumgayit, Lankaran și Neftchala. 150 de civili au fost uciși, 744 au fost grav răniți și patru au fost dați dispăruți. Armata sovietică, care a fost trimisă în țară pentru a reprima prin violență revoltele în masă ale poporului azer și mișcarea de eliberare națională, încălcând flagrant dreptul internațional și Constituția, a comis un masacru fără precedent al populației civile”, este specificat în declarație, scrie sursa citată.

Potrivit sursei citate, „ziua de 20 ianuarie 1990 a rămas în istorie ca o pagină eroică a luptei pentru independența și integritatea teritorială a Azerbaidjanului”. „Tragedia din 20 ianuarie a avut un impact decisiv asupra formării identității naționale a Azerbaidjanului și a reprezentat un punct de cotitură în restaurarea independenței statului. La 20 ianuarie 1990, o dată care a intrat în istoria noastră ca o zi de mândrie națională alături de tragedie, poporul azer a declarat întregii lumi că merită să trăiască liber, suveran și independent”, susțin autorii mesajului.

În declarație mai este menționat că „în ciuda faptului că au trecut deja 34 de ani, evenimentele din 20 ianuarie, nu au primit o evaluare juridică internațională”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău