Am putea beneficia de un nou sistem de pensii

  • 03 August 2016 14:29
Am putea beneficia de un nou sistem de pensii

Un nou sistem de pensii ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017, conform unui concept de reformă în acest sens, semnat de premierul Pavel Filip.

Acesta prevede, potrivit autorităților, reducerea inechităților din sistemul de pensii și racordarea la principiile de asigurări sociale, crearea unui sistem de pensii atractiv, cu un nivel sporit al beneficiilor.

Autoritățile afirmă că intenționează să înlăture diferența mare dintre pensii, unele dintre care reprezintă 75% din salariul mediu pe care l-a primit pensionarul pe când lucra. Majoritatea pensiilor sunt însă cu mult mai mici. Pensionarii ar urma să beneficieze nu doar de indexări anuale, dar și de valorizarea venitului asigurat, cu recalcularea pensiilor, precum și de instituirea concomitentă a pensiei de bază.

Și expertul Valeriu Sainsus susține că Republica Moldova are nevoie acută de o reformă a sistemului de pensii.

Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova sunt 679.877 de pensionari. Pensia medie în Republica Moldova este de aproximativ 1.200 de lei. În prezent se discută și despre majorarea vârstei de pensionare, în special pentru femei, dar încă nu a fost luată o decizie în acest sens. În prezent, vârsta de pensionare pentru femei este de 57 de ani, iar pentru bărbați – 62 de ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:2,57 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău