Alți doi miliardari ruși renunță la cetățenie pentru că nu doresc să fie asociați cu o „țară fascistă”
-
01 Noiembrie 2022 10:22
Miliardarul rus Oleg Tinkov, fondatorul băncii online Tinkoff, un mare succes al tehnologiei financiare (FinTech) din ultimii ani, a anunțat luni că a renunțat la cetățenia Rusiei din cauza conflictului din Ucraina, pe care l-a criticat într-un mod vehement, relatează AFP, citat de Agerpres. Și Nik Storonski, cofondatorul și directorul executiv al băncii digitale britanice Revolut care s-a născut în Rusia, renunță la cetățenia rusă, potrivit The Telegraph.
'Am luat decizia de a renunța la cetățenia rusă. Nu pot și nu vreau să fiu asociat cu o țară fascistă care a declanșat un război împotriva vecinului său pașnic și care ucide zilnic oameni nevinovați', și-a argumentat Tinkov decizia într-o postare pe Instagram.
'Sper ca alți oameni de afaceri ruși de prim-plan să-mi urmeze exemplul pentru a slăbi regimul lui (Vladimir) Putin și economia sa și a-l învinge în cele din urmă', a adăugat el.
Omul de afaceri și-a însoțit mesajul cu fotografia unui certificat de la consulatul rus care confirmă încetarea cetățeniei sale ruse.
'Detest Rusia lui Putin, dar îi iubesc pe toți rușii care sunt deschis împotriva acestui război nebunesc', a subliniat Oleg Tinkov.
Un miliardar plin de culoare, Tinkov este fondatorul băncii Tinkoff, care a cunoscut o creștere rapidă, devenind în 2020 a treia cea mai mare bancă de retail din Rusia, devansată doar de giganții Sberbank și VTB, cu circa 20 de milioane de clienți la ora actuală.
Bancherul rus criticase și în aprilie în mod virulent ofensiva rusă 'absurdă' în Ucraina, cerând Occidentului să ajute la oprirea acestui 'masacru'. A fost una din cele mai ferme luări de poziție la acea vreme din partea unui om de afaceri rus.
Tinkov a fost arestat în 2020 la Londra la cererea SUA, care l-au acuzat de fraudă fiscală. A fost eliberat ulterior pe cauțiune, dar a rămas la Londra unde urmează un tratament pentru leucemie.
A părăsit postul de CEO al băncii Tinkoff în 2020, al cărei consiliu director s-a distanțat de declarațiile sale împotriva războiului dus de Kremlin în Ucraina.
Nik Storonski, cofondatorul și directorul executiv al băncii digitale britanice Revolut care s-a născut în Rusia, a devenit al cincilea miliardar care renunță la cetățenia rusă
Storonski, în vârstă de 37 de ani, avea cetățenie dublă, rusă și britanică, până când a luat decizia de a renunța la cea rusă anul acesta, potrivit raportului citat de The Moscow Times. Storonski, care a condamnat acțiunile Moscovei în Ucraina, este fiul lui Nikolai Storonski, șeful institutului de cercetare al Gazprom, Promgaz.
Ucraina a impus sancțiuni împotriva lui Storonski senior pe 19 octombrie, interzicându-i astfel să intre în țara în care s-a născut și înghețându-i activele pe care le deține în acest stat.
Nik Storonski le-a cerut în luna aprilie celor de la Forbes, care îi atribuie o avere de 7,1 miliarde de dolari, să nu îi mai spună „miliardar rus”. „Poziția sa cu privire la război este informație publică: războiul este complet oribil și el a rămas consecvent în a cere o încetare imediată a luptelor”, a declarat un purtător de cuvânt al Revolut.
Ceilalți trei miliardari care au luat aceeași decizie sunt Iuri Milner – investitor Facebook, Timur Turlov – fondatorul companiei de servicii bancare și investiții Freedom Holdings și Ruben Vardanian, investitor armean.